marți, 4 mai 2010

Premieră naţională la Spitalul Euroclinic:Prima naştere după operaţie de cancer de col uterin cu păstrarea fertilităţii



Prima femeie cu operaţie conservativă pentru cancer de col uterin a dat naştere unui copil în cadrul spitalului Euroclinic, la sfârşitul lunii martie. Pacienta. în vârstă de 39 de ani, mamă a 2 copii, a fost diagnoasticată în urmă cu 3 ani cu cancer de col uterin, gradul 1. Echipa Spitalului Euroclinic a operat-o prin cea mai modernă metodă conservativă, care permite păstrarea funcţiei de reproducere.

Pacienta a fost operată în 2006 de o echipă condusa de Conferentiar Doctor Petre Brătilă, iar în 2010 a născut prin operaţie cezariană, fiind ingrijită de aceeaşi echipă.

În prezent, din cele 800-900 de cazuri operate în lume, 22 de românce au beneficiat de această tehnică chirurgicală chiar aici în ţară, la Spitalul Euroclinic.

În ceea ce priveşte frecvenţa cancerul de col uterin, România se situează pe locul 2 în Europa. De aceea există o preocupare intensă pentru depistarea precoce a acestuia încă din stadiul 1, stadiu perfect operabil şi cu reale şanse de supravieţuire.

În cazul depistării bolii în stadiul 1, tratamentul clasic în România constă în administrarea curei de radioterapie şi operaţia clasică de extirpare pe cale abdominală a organelor genitale: uterul, trompele, ovarele, conexiunile interioare cu pereţii pelvisului şi ganglionii limfatici (HISTERECTOMIE RADICALĂ).

La Euroclinic se foloseşte metoda conservativă de tratare a cancerului de col prin îmbinarea a două abordări foarte moderne şi mai puţin invazive: pe cale laparoscopică sunt identificaţi şi extirpaţi ganglionii limfatici neinvadaţi de celule canceroase, apoi operaţia continuă transvaginal prin extirparea colului uterin (TRACHELECTOMIE), a parametrelor şi porţiunii superioare a vaginului.

Astfel, uterul şi ovarele rămân funcţionale, permiţând pacientei să conserve funcţia menstruală şi reproductivă. Cu alte cuvinte să poata deveni mai târziu mamă.

Echipa de medici ginecologi care realizează aceste operaţii în Spitalul Euroclinic este condusă de Conferenţiar Doctor Petre Bratilă, Director Medical Euroclinic.

Rezultatele obţinute prin metoda conservativă de intervenţie pentru tumori aflate în stadiul IA2 - IB1 sunt comparabile cu cele obţinute prin metoda clasică, şi anume şanse de supravieţuire de 5 ani pentru peste 85% dintre cazuri.

Metoda aplicată în Spitalul Euroclinic este mai puţin invazivă, necesită spitalizare mai scurtă, de maxim 48 de ore, refacerea pacientei este mult mai rapidă şi, ceea ce este cel mai important, oferă şansa de a avea o viaţă normală şi de a deveni mamă.

Niciun comentariu: