marți, 4 mai 2010

57% dintre românii fumătorii vor să renunţe la fumat şi nu reuşesc


2 din 3 românii fumători cu vârste cuprinse între 35 şi 44 de ani vor să se lase de fumat, iar 55% au avut deja mai mult de 3 tentative eşuate.


57% dintre românii fumători au declarat că vor să renunţe la fumat, dar nu ştiu ce ar trebui să facă pentru a scăpa definitiv de această dependenţă, reiese din Raportul de Cercetare Cantitativă realizat de ISRA Center Marketing Research, în care s-a urmărit percepţia românilor asupra fumatului.



Conform aceluiaşi raport, aproximativ 2 din 3 românii fumători cu vârste cuprinse între 35 şi 44 de ani vor să se lase de fumat, iar dintre cei care au încercat să renunţe, 55% sunt deja la cea de-a 3-a tentativa eşuată pentru că nu ştiu ce ar trebui să facă pentru a renunţa. Dintre cei care au încercat să renunţe definitiv la fumat, 78% au declarat că nu au făcut nimic concret în acest sens. Doar 6% dintre respondenţi au apelat la medic pentru a renunţa la dependenţa de fumat în contextul în care 51% dintre fumătorii români cred că medicul reprezintă cea mai credibilă sursă de informaţii când vine vorba de renunţare la fumat.



„Poate cel mai grav fenomen este că tabagismul cronic nu este nici pe departe perceput ca o boală. Fumătorii activi, dar şi cei pasivi, nu sunt conştienţi de riscurile asupra sănătaţii lor, se complac în această dependenţă şi reacţionează defensiv doar atunci când se confrută cu o problemă de sănătate reală. Riscul de îmbolnăvire creşte exponenţial o dată cu numărul de zile în care se fumează şi cu numărul de ţigări fumate. Pe de altă parte, din prima zi în care renunţăm la fumat, scade şi riscul de îmbolnăvire şi creşte speranţa de viaţă”, a declarat Prof. Dr. Dumitru Mihaltan, Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie şi a RPFR - Reţeaua pentru Prevenirea Fumatului în România „Studiul dovedeşte cât de dezorientaţi sunt pacienţii români dependenţi de fumat. Vor să înterupă, au multe încercări în care se bazează doar pe auto-control iar eşecurile dovedesc că au nevoie de suport medical avizat”, a adaugat Prof. Dr. Mihaltan.



Conform aceluiaşi studiu, românii care se gândesc să renunţe la fumat, consideră drept principal motiv costul ţigărilor, în procent de 32% şi secundar, în proporţie de 31% motivele de sănătate. În schimb, românii fumători care nu s-au gândit niciodată să renunţe la fumat, ar renunţa, în proporţie de 48%, din motive de sănătate şi doar de 12% din lipsa banilor. 45% dintre locuitorii României, la nivel urban cu varsta 18+, fumează cel puţin 5 tigări pe zi. Procentul nefumătorilor este de 55% din total eşantion, dintre care aproximativ 70% afirmă că nu au fumat niciodată. Aproximativ jumătate dintre fumători consumă mai puţin de 1 pachet de ţigări pe zi. În medie, fumătorii plătesc pe zi pentru tigari 7.4 RON.



Cu toate că fumatul este perceput de către majoritatea fumătorilor drept un obicei plăcut, principala consecinţă a fumatului în România este cancerul pulmonar, într-o proporţie covârşitoare de 31%. Medicul şi farmacistul ramân cele mai credibile surse de informare cu privire la sănătate pentru majoritatea fumătorilor.



Niciun comentariu: