marți, 25 mai 2010

"Hipertensiunea arterială creşte riscul apariţiei bolilor şi insuficienţei renale"

Societatea Română de Nefrologie avertizează: „Hipertensiunea arterială creşte riscul apariţiei bolilor şi insuficienţei renale, dacă nu este diagnosticată şi tratată la timp şi corespunzător!”

Hipertensiunea afectează aproximativ un miliard de persoane la nivel mondial (20% din populaţia adultă) şi se anticipează că această cifră va creşte la 1,5 miliarde până în anul 20252,3,4. Hipertensiunea arterială este una dintre cele mai importante cauze de morbiditate şi mortalitate prematură care pot fi prevenite în ţările dezvoltate, dar şi în ţările în curs de dezvoltare5,6. În România, aproximativ 40% din populaţie este hipertensivă, în timp ce rata de control a tensiunii arteriale este de numai 18%1. Prevalenţa hipertensiunii arteriale în boala de rinichi diabetică poate să ajungă până la 96% la pacienţii cu diabet zaharat de tip 2 şi macroalbuminurie7. Drept răspuns la această realitate alarmantă, compania sanofi-aventis a avut iniţiativa ca, în parteneriat cu Societatea Română de Nefrologie şi cu Grupul de Lucru pentru Hipertensiune Arterială al Societăţii Române de Cardiologie, să organizeze cu ocazia Zilei Mondiale a Hipertensiunii (sărbătorită anual în data de 17 mai) o campanie naţională care atrage atenţia asupra pericolului de dezvoltare a afecţiunilor renale, provocate de hipertensiunea arterială.

Campania se va desfăşura în perioada 17-21 mai, în 11 oraşe ale ţării : Bucureşti, Bacău, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Oradea, Ploieşti, Târgu Jiu, Târgu Mureş şi Timişoara. În fiecare dintre aceste locaţii, medici de familie, parteneri ai campaniei, vor realiza acţiuni de screening, măsurători ale tensiunii arteriale şi determinări ale microalbuminuriei (test pentru evaluarea afectării rinichiului) la o serie de persoane hipertensive. Pacienţii vor beneficia gratuit de aceste teste, iar în funcţie de rezultate, li se vor face recomandări privind tratarea şi controlul hipertensiunii arteriale.

Beneficiile cele mai mari ale tratamentului antihipertensiv se pot obţine dacă acesta este început înaintea dezvoltării unei afectări semnificative de organ ţintă (inimă, creier, rinichi). În relaţia dintre HTA şi rinichi, rinichiul poate fi atât “agresor”, dar şi “victimă”. În ultimul timp însă, rinichiul “victimă” începe să reprezinte o problemă majoră de sănătate publică datorită prevalenţei crescânde a HTA şi a diabetului zaharat, cauzele cele mai importante de boală cronică de rinichi. De aceea este necesară educarea, conştientizarea şi motivarea pacientului pentru screening-ul şi monitorizarea tensiunii arteriale, în vederea detectării la timp şi prevenirii complicaţiilor provocate de hipertensiune, cum sunt afecţiunile renale”, a explicat Prof. Dr. Adalbert Schiller, Preşedinte al Societăţii Române de Nefrologie. “Ultimele ghiduri (JNC 7) au introdus şi boala cronică de rinichi (reflectată prin microalbuminurie şi scăderea funcţiei renale) printre factorii majori de risc pentru boala cardiovasculară. Astăzi este obligatoriu ca oricărei persoane diagnosticate cu HTA să îi fie evaluată inima şi efectuată o analiză a urinii (cu măsurarea microalbuminuriei) şi creatinina sanguină, în vederea evaluării ratei de filtrare glomerulara (adică a funcţiei rinichiului) şi depistării precoce a bolii cronice de rinichi. Astfel putem continua sloganul zilei : Controlaţi HTA, protejaţi-vă inima şi rinichii şi veţi trăi mult.

Prin intermediul acestei campanii, organizatorii doresc să tragă un semnal de alarmă asupra faptului că hipertensiunea arterială nediagnosticată şi netratată la timp şi corespunzător creşte riscul apariţiei bolilor renale, care în stadii avansate pot duce la dializă sau transplant renal. Obiectivul principal este crearea unui parteneriat activ medic - pacient, prin oferirea de recomandări puternice şi clare privind modificarea stilului de viaţă pentru obţinerea unui control optim al tensiunii arteriale pe termen lung, astfel încât să poată fi prevenite complicaţiile grave şi decesele datorate hipertensiunii.

„Deoarece persoanele cu hipertensiune arterială prezintă un risc mult mai ridicat de a dezvolta afecţiuni renale, este important să beneficieze de analize medicale de evaluare a funcţiei rinichiului, cum este testul de microalbuminurie. Efectuat din timp, acest test ajută pacienţii şi medicii în ajustarea soluţiilor de tratament pentru a preveni afectarea renală. Deşi ghidurile recomandă controale anuale ale funcţiei rinichiului, în România astfel de analize nu sunt efectuate de regulă decât în caz de internare. Obiectivul nostru este să educăm şi să responsabilizăm atât pacientul, cât şi medicul, în ceea ce priveşte necesitatea controalelor medicale regulate pentru gestionarea corectă a hipertensiunii arteriale, înainte ca aceasta să afecteze în mod semnificativ organele importante ale organismului, cum sunt inima şi rinichii, a declarat Dr. Ovidiu Saltas-Dabija, Director Medical sanofi-aventis. „Este deja al 4-lea an consecutiv în care ne implicăm activ în programe cu caracter educativ în ceea ce priveşte prevenţia, detecţia şi tratamentul hipertensiunii arteriale şi a complicaţiilor acesteia, cu prilejul Zilei Mondiale a Hipertensiunii. Anul acesta venim în sprijinul pacienţilor cu un kit de măsurare a microalbuminuriei cu ajutorul căruia medicii de familie le vor putea determina gradul de afectare a rinichilor.

Despre hipertensiune

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a stabilit că hipertensiunea sau tensiunea arterială crescută reprezintă principala cauză de mortalitate cardiovasculară. Hipertensiunea poate produce accident vascular cerebral, infarct de miocard, insuficienţă cardiacă şi renală.

TA trebuie redusă cel puţin până la valori de 140/90 mm Hg şi chiar la valori mai mici, dacă sunt bine tolerate, la toţi hipertensivii. La diabetici şi la pacienţii cu risc înalt şi foarte înalt (pacienţii cu accident vascular cerebral, infarct de miocard, insuficienţă renală, proteinurie) TA ţintă trebuie să fie sub 130/80 mm Hg.

S-a dovedit că o scădere de 2 mmHg a tensiunii arteriale conduce la o scădere cu 14% a riscului de accident vascular cerebral1. O scădere semnificativă a tensiunii arteriale, cum ar fi 5-10 mmHg, poate fi obţinută prin reducerea sodiului (sării) din alimentaţie şi prin reducerea greutăţii corporale.

Hipertensiunea arterială este o boală cronică, ce nu poate fi vindecată, dar poate fi controlată.

Niciun comentariu: