joi, 19 noiembrie 2009

Durerea de spate - rezolvare în 4 paşi!

Primul pas este să recunoşti că ai o problemă de sănătate, al doilea este să te informezi, al treilea pas este să cauţi ajutor specializat şi pasul patru este programarea la consultaţie şi urmarea unui tratatament.
Când vorbim despre durerea de spate, în general, vorbim de simptome (care sunt subiective) şi nu despre ce anume o cauzează. Această durere poate fi localizată la nivel cervical, toracic sau lombar.
Medicamentele analgezice şi antiinflamatoare sau masajul nu sunt decât remedii temporare, „de suprafaţă”. Aceste tratamente nu elimină cauza care generează simptomele.
Durerea de spate este o afecţiune musculoscheletală care poate fi:
- de natură mecanică (atunci când muşchii, tendoanele şi ligamentele nu lucrează bine împreună);
- de natură ortopedică (atunci când este implicat un traumatism sau o malformaţie);
- de natură reumatică (atunci când este implicată o boală inflamatorie cu sufixul - ită, sau o boala degenerativă cu sufixul - oză);
- de natură neurologică (atunci când structurile nervoase sunt lezate de celelalte structuri).
Prima opţiune în alegerea unui medic specialist trebuie să fie medicul de Recuperare Medicală. De ce? Pentru că Recuperarea Medicală se intersectează cu mai multe discipline medicale, adică, cei trataţi de acestă specialitate sunt pacienţi din secţiile de ortopedie, reumatologie, neurologie.
Expertiza unui medic de recuperare acoperă afecţiuni din mai multe specialităţi, iar imaginea privind pacientul este una de ansamblu.
Soluţiile terapeutice sunt noninvazive, nu necesită internare, se fac în serii consecutive de până la 10 şedinţe, iar durata medie a unei şedinţe de recuperare este de 30-40 de minute.
Aceste sedinţe de recuperare se pot compune din kinetoterapie sau gimanstică medicală, fizioterapie (biostimulare laser, ultrasunet), hidroterapie şi masaj terapeutic.
Cea mai întâlnită durere de spate este cea lombară. Coloana lombară suportă toată greutatea părţii superioare a corpului (plus greutatea obiectelor pe care le transportăm) şi este supusă unei tensiuni permanente mai ales când ne aplecăm sau ne răsucim.
Kinetoterapia sau gimnastica medicală constituie cel mai important element al tratamentului.
Tratamentul kinetic în durerea de spate de natură mecanică constă în 2 obiective principale:
- ameliorarea aliniamentului şi a posturii coloanei concomitent cu identificarea atitudinilor anormale (vicioase) şi corectarea acestora;
- stabilizarea coloanei (core strengthening) se adresează rezistenţei musculare scăzute, forţei musculare anormale şi controlului motor precar.

Ştefan Georgescu
Business Development Manager - Clinica Recumed

Niciun comentariu: