vineri, 20 noiembrie 2009

Boala gripala


Boala gripală revine în fiecare an în sezonul rece, declanșând un val de discuții și comentarii asupra incidenței mortalității, virulența tulpinilor implicate, etc.
Anul acesta în medie s-a prezentat detaliat gripa porcină cu punct de plecare din Mexic și care s-a răspândit global într-un timp record.

O.M.S. consideră ca bolnavii cu virusul A/H1N1 fac o formă ușoara, cu febra moderata, cefalee medie, curbaturi si cu afectarea cailor respiratorii superioare cu tendinte rare la complicatii.
Vectorul principal de raspandire au fost avioanele. Aerul filtrat din avion nu a putut elimina particulele virale.

Gripa porcina afecteaza persoanele sub 40 de ani. Transmiterea bolii se face de la om la om prin picaturi pulverizate de tuse si stranut.
Dintre complicatiile gripei predomina pneumoniile care pot fi bacteriene, mixte sau virale.
Cea mai grava complicatie este pneumonia virala care evolueaza cu febra, dispnee, cianoza, astenie fizica marcata. Radiologic, pulmonul este infiltrat (interstitial difuz), iar oximetria arata o saturatie joasa de oxigen.

Cei mai afectati de pnemonia virala sunt cardiacii, pulmonarii cronici si imunosupresatii.
Sarcina poate fi un risc in plus in constituirea pneumoniei virale.
Pneumonia bacteriana si mixta sunt cele mai frecvente.
Peste tabloul initial al gripei, dupa o perioada scurta de acalmie se suprapun semnele si simptomele pneumoniei bacteriene.
Pneumonia bacteriana raspunde la antibiotice.
Tratamentul bolii gripale, in stadiile initiale si in formele usoare si medii este simptomatic.
Factorul prioritar este ameliorarea reactiei imune prin administrarea de imunostimulatori naturali.

Echinaceea cu propolis ca si Catina cu propolis, exista sub forma de tablete sau sirop si se pot administra de 2-3 ori pe zi cate 1-2 comprimate sau lingurite.
Detoxifierea organismului supus unui stres infectios este esentiala pentru a diminua reziduurile metabolice cu grupari de radicali si acizi. Administrarea topica a binomului detoxifiant Frectie Elidor cu Kinetic gel mai are si alte avantaje - este antitermic, neutralizeaza mediatorii inflamatori, este decontracturant, se administreaza topic pe intreaga suprafata corporala de 2-3 ori pe zi, conform metodei Elidor.

Fluidizarea secretiilor bronhopulmonare ca si actiunea anti-spastica se produce prin administrarea de Sirop Bronhoplant (Elidor) de 2-3 ori pe zi cate 1-2 lingurite.
Influrex-ul (Elidor) ca si Flualgin-ul (Elidor) sunt 2 alternative pentru diminuarea reactiilor inflamatorii uneori pronuntate, rezultatele fiind excelente.
Prin potentialul sau imunodeprimant, gripa constituie un adversar pe care trebuie sa il evaluam la adevarata lui valoare.
Orice agravare a starii de sanatate impune solicitarea serviciilor medicale.


Dr. Sorin Godeanu
Laboratoarele Elidor

Niciun comentariu: