miercuri, 29 aprilie 2009

Corectia Presbiopiei - Actualitati

Acomodatia este calitatea cristalinul natural (lentila ochiului) prin care acesta isi modifica forma pentru a ne permite sa vedem bine la toate distantele. Amplitudinea cu care cristalinul isi modifica forma scade odata cu inaintarea in varsta. Undeva dupa varsta de 40 de ani, toata lumea constata un fenomen vizual neplacut, scaderea capacitatii de a vedea aproape. Acest fenomen numit presbiopie, este fiziologic, nimeni nu face exceptie, nici cei care nu au purtat ochelari niciodata. Ochelari sunt necesari doar pentru vederea de aproape iar dioptriile lor cresc, mai accentuat pana la 50 de ani, iar intre 50 si 60 de ani progresia dioptriilor este mai lenta.
“Cauza” aparitiei presbiopiei este “trecerea timpului”, adica inaintarea in varsta.
Acest fenomen este foarte neplacut si de multe ori foarte greu de acceptat. In momentul de fata nu sunt cunoscute metode de a impiedica aparitia presbiopiei.
Avem la dispozitie mai multe metode de corectare a presbiopiei, iar cea mai la indemana sunt ochelarii care pot fi monofocali adica doar pentru aproape, bifocali (cu pastila), care ofera corectia vederii la distanta si la aproape iar cei mai moderni ochelari sunt cei progresivi sau multifocali care au mai multe dioptrii pe aceeasi lentila, oferind o vedere buna la toate distantele iar spre deosebire de cei bifocali, pe lentile nu se vad zonele de dioptrii diferite. Lentilele ochelarilor pot avea diverse “optiuni”, mai exact pot fi fotocromice (heliomate) care se inchid in functie de cantitatea de UV; lentile cu protectie pentru computer, tratament anti aburire, anti zgariere si nu in ultimul rand tratament antireflex, care nu ofera protectie ci o vedere mai clara si inlatura reflexiile deranjante.
Lentilele de contact sunt o alta varianta de corectare a presbiopiei, existand lentile de contact bifocale sau multifocale. ”Monovision” adica vederea monoculara, este o metoda prin care un ochi se corecteaza cu lentila de contact pentru a vedea bine la distanta iar celalalt pentru a vedea bine la citit, aceasta metoda nu e acceptata de multi oameni.
Chirurgia refractiva prin tehnica PresbiLasik este in testare si nu ofera solutii multumitoare si permanente pentru corectarea presbiopiei. ”Monovision” adica vederea monoculara, prin tehnica laser (Lasek, PRK, Lasik) ofera o solutie similara cu ce oferita de lentilele de contact numai ca este permanenta, definitiva.
Cea mai pusa la punct si la moda metoda de corectiare a presbiopiei este cea chirurgicala si consta in schimbarea cristalinului natural cu unul artificial multifocal. Metoda ofera o satisfacie foarte mare presbiopilor cu conditia de a se face la amandoi ochii. Marele avantaj pe care il ofera aceasta metoda este ca respectivul pacient nu va mai fi nevoit niciodata sa poarte ochelari de vedere si nu va mai face cataracta.
Noutatea o reprezinta cristalinele multifocale personalizate. Beneficiarii acestui tip de cristalin personalizat sunt cei care pana acum nu se puteau gandi la o astfel de operatia din cauza dioptriilor extreme (miopie, hipermetropie, astigmatism). Acest tip de cristaline sunt disponibile la comanda. In urma unor masuratori, cristalinul va fi produs personalizat. Dupa operatie pacientul nu mai are nevoie de ochelari pentru distanta si pentru citit.
Satisfactia oferita de implantul de cristalin multifocal sau multifocal personalizat este majora, pacientul parca renaste. Putem vorbi de o „restaurare a vederii”. Datorita tehnicii moderne, operatia se face fara internare, cu anestezie locala, fara sutura (cusatura), dureaza in jur de 7 minute, recuperarea este rapida, iar rata de reusita este de peste 99%.
Exista si alte metode care in momentul de fata sunt experimentale, respectiv implantarea de cristalin artificial acomodativ. Aceste tehnici sunt in curs de dezvoltare si nu au proba timpului.
In concluzie dupa varsta de 40 de ani este bine sa vizitati medicul oftalmolog, pentru a gasi o metoda de corectie a presbiopiei care vi se potriveste cel mai bine.


Dr. Andrei FILIP
Medic Specialist Oftalmolog
Doctor in Stinte Medicale
www.drfilip.ro

Niciun comentariu: