joi, 12 martie 2009

CATARACTA - Actualitati



Cataracta este o afectiune oftalmologica ce determina scaderea progresiva a vederii prin pierderea calitatilor cristalinului. Cristalinul este lentila ochiului si se afla imediat in spatele partii colorate a ochiului, irisul. Caracteristica principala a cristalinului este acomodatia, prin care intelegem capacitatea de a vedea la toate distantele.

Peste 70% din persoanele sanatoase de peste 60 de ani vor dezvolta cataracta; exista insa cazuri in care aceasta afectiune fi intalnita si la persoane mai tinere. Cataracta poate fi congenitala sau dobandita. Inaintarea in varsta este insa cea mai importanta cauza de aparitie a cataractei. Alti factori ce pot influenta sau determina aparitia cataractei sunt: medicamentele (ex.:cortizonul), mediile toxice, bolile sistemice (ex.:diabet), traumatismele, expunerea la raze ultra violet si nu in ultimul rand ereditatea. In stadiile avansate, netratata, cataracta poate produce complicatii grave.
De cele mai multe ori cataracta afecteaza ambii ochi, scaderea vederii, datorate cataractei nu este insotita de durere. Principala acuza a pacientului este scaderea progresiva a vederii sau incetosarea acesteia. Pacientul este nemultumit de vederea sa si incearca in zadar schimbarea ochelarilor.
Singura metoda de tratament este cea chirurgicala (operatia). Prin operatie, medicul, inlocuieste cristalinul opacifiat cu unul artificial, care este valabil pentru tot restul vietii . In momentul de fata, datorita tehnologiei foarte avansate, operatia de cataracta a devenit foarte putin traumatizanta pentru pacient, recuperarea vizuala fiind de cele mai multe ori spectaculoasa.
Operatia de cataracta cu ultrasunete sau facoemulsificarea cu ultrasunete, cu implant de cristalin artificial foldabil (pliabil) este cea mai moderna metoda de tratament, efectuandu-se printr-o incizie (taietura) atat de mica incat nu este nevoie de sutura (cusatura). Operatia dureaza foarte putin, se face cu anestezie locala, este fara internare, pacientul pleaca acasa dupa operatie, urmand sa stea cu pansament la ochiul operat pana ziua urmatoare cand se prezinta la controlul postoperator. Operatie de cataracta cu ultrasunete are o rata foarte mare de reusita, de peste 98-99 %. In cazul operatiei de cataracta cu ultrasunete este deosebit de important ca operatia sa se faca la momentul oportun, respectiv in momentul in care pacientul nu mai are confort vizual.
In cazul in care cataracta este foarte avansata creste riscul de aparitie al complicatiilor atat in timpul operatiei cat si dupa. Deasemenea, in cazul in care cataracta este foarte veche (alba) sau momentul oportun pentru interventie este depasit cu mult timp, exista riscul ca operatia cu ultrasunete sa nu se mai poata efectua; in acest caz se poate opta pentru operatia de cataracta prin metoda extracapsulara, o metoda foarte traumatizanta (in comparatie cu facoemulsificarea), cu incizie (taietura) mare, recuperarea dupa operatie fiind mult mai lenta si cu rezultate vizuale nu atat de bune ca prin metoda cu ultrasunete.
Pacientul trebuie sa respecte indicatiile pe care le primeste de la medicul oftalmolog atat inainte de operatie cat si dupa. Tratamentul postoperator, respectat de catre pacient influienteaza in mod direct rezultatul vizual final.

Dupa operatia de cataracta cu implant de cristalin artificial monofocal se pierde acomodatia, astfel pacientul va avea nevoie de ochelari de aproape sau de distanta, dupa necesitate. Cristalinele monofocale se impart la randul lor in sferice si asferice, acestea din urma, mai moderne, ofera o vedere mai clara si un contrast mai bun. Exista cristaline monofocale torice care se recomanda celor cu astigmatism. Cristaline artificiale foldabile multifocale ofera o vedere buna la distanta cat si la aproape, satisfactia pacientului fiind foarte mare. Dupa acest tip de implant de cristalin artificial pacientul are independenta fata de ochelari in peste 85% din activitatile zilnice.

Ca noutate absoluta, cristalinele artificiale multifocale personalizate. Acest tip de cristalin se adreseaza persoanelor cu dioptrii extreme, sferice, cilindrice sau amandoua si se produce la comanda in urma unor masuratori.

In concluzie, este bine ca operatia de cataracta sa se faca in momentul in care confortul vizual scade. Asteptarea nu duce decat la complicatii si la scaderea calitatii vietii.

Dr. Andrei FilipMedic specialist oftalmologDoctor in stiinte medicaleMD, PhD
www.cataracta.ro


Un comentariu:

adriana spunea...

Buna ziua,ma numesc Adriana sunt mama,am o fetita pe nume Naomi,si as vrea sa ma informati daca se mai poate face ceva an privinta ei,sa nascut cu cataracta congnitala,la varsta de 3luni si jumatate a fost operata an cluj,operatia nu a fost reusita,dupa o luna de zile am plecat cu ea an spania,i sau mai facut anca doua operatii pt recuperare dar an schimb nimic,iar la ochiul celalalt i sa facut doar extragerea cataractei cu laserul si doctorii spun ca la varsta de 7 ani ai gace implant cu cistalinu stiu ce sa mai zic daca ma puteti ajuta cumva sa ma andrumati ce sa fac va rog sa o faceti va multumesc