joi, 12 martie 2009

Sa intelegem retetele corpului uman (II)

Reteta asupra careia ne vom opri atentia acum are ca ingrediente principale: razele solare ultraviolete-vitamina D3- calciul. Se stie ca vitamina D3 (colecalciferol), are un important rol antirahitic pentru organismul uman. Este produsa la nivelul tegumentului in prezenta razelor solare ultraviolete. Ea asigura, atunci cand este in cantitate suficienta, absorbtia calciului si fosforului la nivel intestinal, precum si fixarea acestora in oase si dinti. O alimentatie echilibrata precum si o expunere a tegumentului la razele solare timp suficient pe tot parcursul anului, asigura in mod normal necesarul de vitamina D pentru organismul uman.

Tot ceea ce trebuie sa facem este sa mentinem echilibrul intre expunerea tegumentului la soare si protectia antisolara a acestuia, intre timpul petrecut in aer liber si cel petrecut in incaperi intunecoase sau iluminate artificial, intre activitatea fizica si cea intelectuala.
Pe langa vitamina D, calciul impreuna cu fosforul contribuie la buna functionare a sistemului osos si a dintilor. Acesta ajuta la transmiterea informatiilor in sistemul nervos, alaturi de magneziu intervine in sistemul cardiovascular regland bataile inimii si nu in ultimul rand, are un rol important in metabolismul fierului.

De aceasta reteta beneficiaza in mod special femeile gravide sau cele care alapteaza si copiii.
Si acum sa mergem la cumparaturi, asa cum v-am promis in articolul anterior.
Sa enumeram mai intai cateva surse alimentare de vitamine si minerale:
Vitamina B12: carne, ficat, lapte, oua, fructe de mare.
Vitamina D: somon, sardine, ton, ficat de vita, germeni de grau, lapte integral, galbenus de ou.
Calciu: produse lactate, galbenus de ou, oasele moi consumate o data cu carnea de somon sau sardine, frunze verzi de spanac, varza, brocoli.
Fier: alune, nuci, ficat(porc, vita), galbenus de ou, germeni de grau, mazare, linte, spanac.

Dupa cum se observa in aceste exemple, un aliment ofera o gama variata de vitamine si minerale (ex.: galbenusul de ou). Este bine sa identificam efortul fizic sau intelectual pe care il facem sau il vom face pentru a cumpara ingredientele esentiale ale retetelor ce ne vor ajuta sa trecem cu bine peste acest tip de efort. Un medic specializat in diabet si boli de nutritie ne poate ajuta in acest sens fara sa devenim sclavii dietelor inutile si obositoare. Alimentatia echilibrata nu trebuie privita ca un chin. Este bine sa cumparam alimente gandindu-ne la placerea cu care le vom combina si le vom oferi organismului nostru. Acesta le va savura cu siguranta, iar noi ne vom simti mai sanatosi, mai plini de viata, mai optimisti. Ca orice bun bucatar sef, corpul uman stie arta combinarii ingredientelor. Nu trebuie sa-l invatam noi; doar sa avem rabdarea de a-l intelege, observa si respecta.

In articolul urmator vom vedea ca se intampla cand nu reusim sa facem aceste lucruri.

Dr. Cristina Ghenea
Medic sef laborator

Bio Terra Med

Niciun comentariu: