miercuri, 28 ianuarie 2009

Implant de cristalin artificial multifocal, in scop refractiv - Actualitati

Prin implant de cristalin artificial in scop refractiv intelegem schimbarea „lentilei ochiului” cu una artificiala, cu dioptrie adaptata.
Viciile de refractie, respectiv miopia, hipermetropia, astigmatismul si chiar presbiopia pot fi corectate prin aceasta metoda.
Operatia de scadere a dioptriilor prin implant de cristalin artificial multifocal se adreseaza persoanelor cu miopie, hipermetropie si astigmatism ce nu pot beneficia de operatia de scadere a dioptriilor cu laser (Lasik, Lasek, PRK), din diverse motive, cat si persoanelor care dupa varsta de 40 de ani incep sa aiba nevoie de ochelari pentru distanta si pentru citit si nu doresc sa poarte ochelari.
Dupa cum am mai spus, operatia consta in schimbarea cristalinului natural cu unul artificial multifocal, adaptat ca putere dioptrica. Este foarte important sa se poarte o discutie cu pacientul, inainte de operatie pentru a i se explica ce fenomene pot aparea dupa operatie si pentru a se alege solutia cea mai buna in functie de nevoile si dorinta acestuia. Acest tip de cristalin, revolutionar, ofera o vedere buna la distanta cat si la aproape, satisfactia pacientului fiind foarte mare. Se spune ca dupa acest tip de implant de cristalin artificial pacientul are independenta fata de ochelari de peste 85%.
Ca noutate absoluta, exista cristalin artificial multifocal personalizat. Acest tip de cristalin se adreseaza persoanelor cu dioptrii extreme si se produce la comanda in urma unor masuratori. Comanda acestui tip de cristalin personalizat dureaza 4-6 saptamani lucratoare.
Pentru a beneficia de aceasta operatie trebuie ca varsta sa fie de peste 20 ani. Operatia de schimbare de cristalin este in general foarte bine tolerata deoarece tehnica operatorie este foarte bine pusa la punct, existand o mare experienta. Interventia se face fara internare, cu anestezie locala. Pregatirea preoperatorie consta in efectuarea unor masuratori, investigatii oftalmologice si a unui set de analize.
Rezultatele postoperatorii sunt bune, satisfactia pacientului fiind foarte mare pentru ca in loc sa poarte ochelari cu lentile groase, grele si de multe ori inestetice, nu va mai avea nevoie de ochelari sau va ramane cu niste dioptrii mici.


Dr.Andrei FILIP
Medic Specialist Oftalmolog
Doctor in Stiinte Medicale
www.drfilip.ro
www.amaoptimex.ro

7 comentarii:

Anonim spunea...

Va rog foarte mult sa-mi spuneti ce restrictii am dupa operatia de implant de cristalin artificial si cat timp,privind:ridicara greutatilor,aburi,spalarea pe fata,spalarea pe cap,vopsirea parului,exercitiile fizice,sedinte de masaj,lucrul in gradina cu capul aplecat.Eu am 60 ani,o miopie forte(-13)si (-10)si un inceput de cataracta.Sunt singura de aceea ma intereseaza restrictiile postoperatorii,deoarece eu ma ajut singura.
E posibil sa apara flocoane in corpul vitros dupa operatie,sau eu le am si nu le vad.Cum se trateaza aceste flocoane odata aparute?
Vitaminele pentru ochi sunt foarte scumpe,recomandati sa administram ochilor,pentru intrtinere dupa operatie?
Dupa 2 ani de la operatie daca totul e OK se mai fac controale frecvente?
Multumesc mult!Delia

victor spunea...

Va rog sa imi spuneti daca acest implant are dioptria ochiului meu, dar dupa operatie mi se maresc diptriile, trebuie schimbata si lentila, implantul?

moise bogdan spunea...

am hipermetropie forte la ambii ochii din nastere. As dorii daca imi pot face implant de cristalin la ambii ochii. (S +5 D +6). imi revine cederea dupa acest implant?
la ce pret ar ajunge?
Va multumesc anticipat.
MOISE BOGDAN
tel. 0766905590
e-mail moise_bogdan05@yahoo.com

cristina spunea...

va rog frumos a ma informa si pe mine ce riscuri are un asemenea implant,si cat costa. am 32ani,si am miopie forte cu astigm cilindric..-10..si-18..si e tot mai rau, ce sanse as avea cu un asemenea implant..e pe viata..va rog sa ma informati si pe mine..va multumesc anticipat. cristianaclau79@yahoo.com.

Vali Rosianu (vali_rosianu@yahoo.com) spunea...

Salut ! Ma numesc Vali , am 41 de ani , am o miopie forte de -14,5 - 15, la ultimul control mi s-a stabilit o miopie la ochiul stang de - 15 iar la ochiul drept -20 ,si as dorii sa stiu daca pot face un implant de cristalin multifocal mai intai la ochiul drept si pe urama la ochiul stang.M-ar interesa pretul si daca se poate rezolva problema mea .Tare mult mi-as dorii sa nu mai port ochelari .Cu respect Vali Rosianu din Rm. Valcea .Va multumesc

Levi spunea...

Buna . Am 34 de ani . Am o problema cu vederea . Cu ochiul stang nu vad deloc si la cel drept am fost operat de cataracta cu implant de cristalin in urma cu 3 ani . Pana in data de azi vederea este tot aceiasi (rea) Ce doctori imi puteti recomanda sau ce sfaturi imi puteti oferi

Anonim spunea...

Buna sunt Corina ,as dori sa-mi spuneti cam cat costa o operatie de cataracta si glaucom,cu schimbare de cristalin?