marți, 6 ianuarie 2009

Masajul si gimnastica bebelusilor


Primul an de viata este important pentru bebelus deoarece totul in jurul sau este nou si demn de a fi explorat. Bebelusul este dependent de mamica lui, astfel ea este cea care il va ajuta si supraveghea sa faca primele miscari, asigurand un mediu prietenos si sigur in care sa se dezvolte. Nou – nascutul percepe masajul ca pe o mangaiere dar, in acelasi timp, incearca sa se adapteze vietii extrauterine si sa reactioneze la stimulii externi. Dupa pozitia fetala, o pozitie care se desfasoara intr-un spatiu limitat, gimnastica invata bebelusul sa se bucure din plin de libertatea ce ii este oferita de noul sau mediu de viata.
“Gimnastica sugarului”, asociata cu masajul, este indicata inca din primele zile de viata atat pentru corectarea unor deficiente, cat si pentru dezvoltarea armonioasa, folosind o gama larga de manevre care influenteaza posturile si miscarile corecte. Exercitiile fizice combinate cu masajul relaxeaza musculatura, stimuleaza circulatia periferica si terminatiile nervoase, tonifica inima si plamanii, ajutand la eliminarea secretiilor traheobronsice (mai ales in cazul infectiilor cailor respiratorii), stimuleaza digestia (inlaturand colicile), bebelusul avand un ritm de crestere echilibrat, evitandu-se astfel supraponderabilitatea, relativ frecventa in zilele noastre. Exercitile propuse si executate de catre kinetoterapeuti urmaresc facilitarea, corectarea, perfectionarea si complicarea miscarilor naturale avand ca scop formarea de deprinderi corecte, calirea organismului si mentinerea sau intarirea sanatatii.
Masajul si gimnastica bebelusului sunt forme terapeutice de joaca, putand fi considerate primii pasi spre socializare. Exercitiile adaptate varstei si nivelului de dezvoltare al bebelusului Dvs. se bazeaza pe miscari naturale, ce nu presupun un efort exagerat din partea lui, iar combinarea tehnicilor de masaj cu gimnastica duc atat la tonifierea organismului, cat si la relaxarea lui. Masajul practicat cu regularitate il ajuta sa doarma, sa se hraneasca mai bine si sa se bucure de noutatile aparute in primul an de viata.
O indicatie majora de gimnastica medicala o au bebelusii prematuri si cei cu diferite afectiuni (picior valg, var, displazie de sold, torticolis, rahitism etc).
Achizitiile neuromotorii ale bebelusilor prematuri nestimulati sunt intarziate, fiind raportate la varsta reala a sarcinii la termen, lucru care nelinisteste mamicile.
Un beneficiu mare aduce gimnastica medicala in tratarea rahitismului, miscarea fiind unul dintre factorii importanti care stimuleaza depunerea calciului in oase si cresterea.
Kinetoterapia respiratorie efectuata cu regularitate,si-a dovedit eficacitatea pe termen lung in afectiunile respiratorii ale copiilor (infectii ale cailor respiratorii superioare, bronsite cronice, bronsiolite, mucoviscidoza etc).
Tratamentul diferitelor afectiuni trebuie inceput cat mai precoce, rezultatele fiind rapid vizibile si mult mai usor de obtinut la varste fragede (chiar din primele zile dupa nastere).


Andreea Mitu, kinetoterapeut
Centrul Medical Duo
www.medicalduo.ro

Niciun comentariu: