miercuri, 28 ianuarie 2009

Ochelarii si sezonul rece

Sezonul rece, cu zăpada bineînţeles, reprezinta o bucurie pentru multi dintre noi. Ski, snowboarding, patinaj, drumeţii si nu numai, sunt activitati care ne deconectează si ne fac sa petrecem cat mai mult timp in natura.
Sezonul rece este o perioada a anului in care lumina solara este extrem de intensa mai ales când este reflectata de zăpada.
Este foarte important sa purtam ochelari de soare, de calitate, pentru a ne proteja ochii de razele ultraviolete. Razele ultraviolete (UV), depinzând de intensitate si de timpul de expunere, sunt nocive pentru ochi, putând determina afecţiuni oculare grave.
Corneea fiind cea mai expusa, este prima ce poate fi afectata de razele ultraviolete, afecţiunea se numeşte keratita si reprezintă o arsura provocata de expunerea îndelungata la soare. Afecţiunea necesita îngrijiri medicale de specialitate si se manifesta prin durere puternica, vedere incetosata, inrosirea ochilor, lacrimare, fotofobie.
Conjunctiva poate dezvolta afecţiuni degenerative provocate de temperaturile extreme, vânt si expunerea îndelungata la soare, pinguecula si pterigionul sunt doua exemple de afecţiuni.
Cristalinul, lentila ochiului, este si el afectat de razele ultraviolete, se considera ca expunerea îndelungata, fara protecţie, contribuie la apariţia cataractei.
Retinopatiile solare sau chiar arsura maculară sunt afecţiuni grave care pot duce in unele cazuri la orbire si sunt rezultatul expunerii fara protecţie la soare.
Practicanţii sporturilor de iarna trebuie sa se gândească si la protejarea ochilor împotriva traumatismelor oculare directe – (leziuni nepenetrante sau penetrante) sau zonale – (fracturi ale orbitei, etc.).
Cele mai importante caracteristici ale ochelarilor de soare sunt protectia fata de razele ultraviolet, calitatea lentilei, adică sa ofere o imagine clara, nedistorsionata, rezistenta lentilelor in aşa fel incat in cazul unui accident sa nu rănească si nu in ultimul rând aspectul.
Cred ca cei mai periculoşi sunt ochelarii contrafăcuţi, deoarece purtătorul are falsa impresie ca este protejat. De aceea marca de prestigiu este o garanţie a calităţii in cazul in care este demonstrata autenticitatea.
Exista ochelari de soare cu lentile din policarbonat, care nu se sparg sau se sparg foarte greu si cu o structura speciala a ramei care oferă protecţie la anumite şocuri.
Ochelarii cu lentile polarizate oferă o claritate foarte mare a imaginii, crescând contrastul.
Lentilele fotocromice (heliomate) se colorează funcţie de intensitatea soarelui.
Un aspect important il reprezintă faptul ca toate aceste tipuri de lentile de soare sunt disponibile si pentru purtătorii de dioptrii. Ochelarii de ski sau snowboard pe care se pot monta lentile cu dioptrii de orice fel, arata absolut identic cu cei normali (fara dioptrii). Avantajele acestui tip de ochelari sunt clare, purtătorul beneficiind de o vedere buna si nu in ultimul rând de confortul si protecţia oferita de aceşti ochelari.
Preţul a fost si va fi întotdeauna determinant in achiziţia unei perechi de ochelari de orice fel, dar cel mai important aspect il prezinta garantia calitatii.

Dr. Andrei FILIP
Medic Specialist Oftalmolog
Doctor in Stiinte Medicale
www.amaoptimex.ro

Niciun comentariu: