Operaţia
Pentru reconstruirea sânului există mai multe opţiuni, pe care chirurgul le va discuta cu Dumneavoastră.
Expandarea tisulară, tehnica cea mai comună, combină expandarea tegumentară cu inserţia implantului. După mastectomie, se va insera un expander sub piele şi muşchiul pectoral. Printr-o valvă îngropată sub piele, se va injecta periodic ser fiziologic, pentru a umple gradual expanderul, timp de câteva săptămâni sau luni. După ce aria tegumentară s-a întins suficient, expanderul se îndepărtează, în a doua operaţie, şi se va plasa în loc un implant permanent. Unele expandere se pot lăsa pe loc ca un implant final. Complexul areolar se va reconstrui ulterior. Unele paciente nu necesită expandare tisulară prealabilă. Acestora, li se va introduce implantul definitiv în prima operaţie.
Reconstruirea utilizând lambouri este alternativa prin care se creează un lambou tegumentar utilizând ţesuturi luate din alte părţi ale corpului, cum ar fi spatele, abdomenul sau fesele.
Una dintre tehnici: ţesutul rămâne ataşat de locul său de origine, menţinând aportul sanguin. Lamboul, alcătuit din piele, grăsime, muşchi, cu aportul lor sanguin, este tunelizat sub pielea toracelui, creând un buzunar pentru implant sau, în anumite cazuri, creând sânul însuşi, fără a fi nevoie de implant.
Altă tehnică chirurgicală foloseşte ţesuturi care sunt îndepărtate chirurgical de pe abdomen, coapse sau fese, apoi se transplantează la torace prin conectarea vaselor proprii la cele din regiunea toracelui. Această procedură necesită aptitudini de microchirurgie. Vor rămâne cicatrici în ambele locuri, cel donator şi cel receptor, iar recuperarea va dura mai mult. Pe de altă parte, când sânul este reconstruit cu propriile ţesuturi, rezultatele sunt mult mai fireşti şi nu mai există probleme în legătură cu o eventuală reacţie de respingere a implantului. În anumite cazuri, există şi avantajul obţinerii unui abdomen mai plat. Operaţia iniţială este cea mai complexă. Ulterior, poate fi necesară înlocuirea expanderului cu un implant sau reconstruirea complexului areolar. Mulţi chirurgi recomandă operaţii ulterioare cu scopul de a reduce, mări sau ridica sânul sănătos pentru a se potrivi cu cel nou creat. Aceste operaţii lasă cicatrici, iar costul lor este posibil să nu fie acoperit de asigurări.
Postoperator vă veţi simţi obosită şi slăbită pentru 1-2 săptămâni. Disconfortul se poate controla cu medicamente. Vă veţi externa la 3-5 zile, în funcţie de complexitatea procedurii. Multe operaţii necesită tuburi de dren pentru a se îndepărta colecţiile de lichide care pot apărea - se îndepărtează în 7 zile. Firele se scot după 10-14 zile.
Revenirea la normal
Va dura până la 6 săptămâni să vă reveniţi după operaţie. Dacă se folosesc implanturi, recuperarea va fi mai rapidă. Operaţia nu va restaura senzaţia normală a sânului dvs., dar, în timp, sensibilitatea se va îmbunătăţi. Majoritatea cicatricilor se vor estompa în timp de 1-2 ani, dar nu vor dispărea complet. Cu cât calitatea reconstrucţiei va fi mai bună cu atât vă vor deranja mai puţin cicatricile. Respectaţi instrucţiunile chirurgului dvs. asupra momentului în care vă veţi relua activitatea normală! Evitaţi să ridicaţi greutăţi! Evitaţi sportul şi activitatea sexuală timp de 3-6 săptămâni.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu