Enzimele sunt catalizatorii vieţii. Din punct de vedere chimic sunt proteine cu structuri diferite şi cu aminoacizi marginali în diverse forme de reactivitate.
Studiul enzimelor este relativ nou, deşi empiric se folosesc din antichitate. Prima enzimă pură a fost izolată în 1926 de dr. Sumner, pentru care a primit premiul Nobel pentru Chimie în 1946. Cercetările au pus apoi în evidenţă multe altele; astăzi se vorbeşte de peste 3.000 enzime în organismul uman, fiecare având o funcţie specifică. Toate activează drept catalizatori, fiind capabile să conducă la reacţii cu consum energetic minim.
Pentru mine şi pentru cercetătorii firmei Hofigal enzimele au constituit de la început, adică din 1990, atracţia de bază, deşi nici astăzi multă lume nu pătrunde tainele cu adevărat miraculoase ale enzimelor.
Acum 16 ani, la înregistrarea produsului "REDIGEST", scriam în broşura "Cătina şi uleiul de cătină": "Produs nou exclusiv natural, conţinând concentrat de silimarină (din armurariu) şi cuticulă de pipotă, cu puternică acţiune complementar alimentară la hrana noastră zilnică, supliment polienzimatic indicat în prevenirea şi reglarea diverselor tulburări digestive (secretorii, inflamatorii, ulceroase), protecţie hepatică, precum şi în combaterea litiazei renale.
Compoziţie chimică: proteaze acide, aminoacizi liberi şi legaţi. Produsul REDIGEST conţine toţi aminoacizii esenţiali şi neesenţiali necesari sintezei proteice în organism (anaboliza). Produsul mai conţine flavone cu rol în activitatea enzimelor microzomale şi în procesele antioxidative la nivel celular". Era pentru prima dată când, colaborând cu mai multe institute de cercetare, ajungeam să demonstrăm că "obiceiul" tratării cu ajutorul cuticulei de pui (uscată într-un anume fel) atât a constipaţiei cât şi a diareei, pe care o făceau ţăranii ardeleni, avea la bază lipsa unor enzime.
Cercetările noastre au continuat, realizând şi alte produse, în care enzimele sunt determinante în reglarea proceselor metabolice şi digestiei. Au urmat studii clinice şi de caz, cu participarea a 25 de medici care au ajuns la concluzia că REDIGEST are acţiune hepatoprotectoare, antiinflamatoare şi antiseptică la nivelul tubului digestiv, reglează motilitatea tubului digestiv şi a colecistului, previne formarea calculilor biliari şi renouretrali, reglează procesele de digestie şi absorbţie, normalizează activitatea gastrointestinală, reglează tranzitul intestinal, este hipocolesterolemiant şi hipoglicemiant, favorizează eliminarea toxinelor şi a metalelor grele. Bazându-se pe aceste concluzii, medicii îl utilizau în tratamentele pentru:
• hepatite cronice;
• ulcer gastric şi duodenal, gastrite, duodenite;
• colonopatii cronice şi funcţionale;
• dismicrobism intestinal;
• pancreatite;
• dischinezii biliare;
• litiază biliară şi renouretrală;
• indigestii acute;
• adjuvant în distrofii, rectocolită ulcerohemoragică, parazitoze intestinale, urticarii recurente, intoxicaţii cu metale grele şi chiar intoxicaţii cu medicamente.
Spuneam atunci că nu are contraindicaţii şi efecte adverse. Ei bine, aveam atunci unele reţineri; astăzi, după 14 ani de cercetări, putem spune acest lucru fără rezerve.
Cartea "Micromiracole" a Dr. Ellen W. Cutler şi Dr. Jeremy E. Kaslow ne aduce şi alte confirmări ştiinţifice şi practice. Enzimele digestive permit organismului să digere alimentele pe care le mâncăm - prin scindare (cataboliză) a zahărului, amidonului, grăsimilor şi fibrelor - în compuşi mai mici care pot fi absorbiţi până la nivel celular.
Enzimele alimentare sunt vitale pentru menţinerea sănătăţii optime. Lipsa lor poate cauza ieşirea din normalitate = îmbolnăvire. Adevărata problemă este faptul că alimentele sunt lipsite aproape complet de enzime. După cum se ştie, orice formă de prelucrare sau preparare - pasteurizare, iradiere, gătitul la microunde sau fierberea - distruge enzimele existente în mod natural în alimente.
De asemenea, folosirea în agricultură a unor substanţe cum sunt pesticidele, fungicidele, fertilizatorii anorganici contribuie la reducerea conţinutului de enzime al solului, precum şi la sărăcirea acestuia de micro şi macroelemente necesare viitoarelor plante pentru dezvoltare. Studii numeroase arată că alimentele naturale (organice) sunt mult mai bogate în substanţe nutritive decât cele "comerciale". Astăzi este o certitudine că enzimele au rol determinant în sănătatea noastră. "Enzimele din hrană nu-şi pot face datoria dacă nu mestecăm suficient de bine pentru a rupe pereţii celulelor şi fibrele care protejează enzimele".
Enzimoterapia furnizează un sprijin esenţial procesului de însănătoşire, uneori surprinzător pentru cei mai mulţi. Un exemplu îl reprezintă bolile de piele, care adesea sunt urmări ale unor boli digestive, ale procesului accentuat de îmbătrânire sau chiar ale tulburărilor mintale.
În ultimul timp, tot mai multe dovezi ştiinţifice vorbesc despre rolul enzimelor. Apar noi ştiinţe numite complementare, dar care, de fapt, sunt fundamentale în cunoaşterea proceselor metabolice şi deci pentru buna funcţionare a organismului.
Dacă înţelegem şi faptul că enzimele sunt sigure şi nu produc niciun fel de efect secundar, ne dăm seama de necesitatea lor, dar şi de "marele pericol" pentru oameni, reprezentanţi ai firmelor subjugate de bani. Am apreciat în mod deosebit la d-na Cutler o clasificare a medicilor, conform căreia medicii se împart în două mari categorii:
a) subjugaţi de bani şi b) subjugaţi de conştiinţă.
Dă Doamne ca la noi să dăinuie cât mai mult cea de-a doua categorie! Atunci, fără doar şi poate că vor fi mai mulţi care vor înţelege necesitatea întoarcerii la natură (de data aceasta, pe baze ştiinţifice).
Se va înţelege vechea zicală: "Să iei medicamente când eşti bolnav este ca şi cum ai săpa un puţ numai când eşti însetat". Nu este deja prea tarziu?
Sper să se înţeleagă că suplimentele alimentare - ceaiurile, extractele din plante, gemoderivatele, uleiurile volatile, vitaminele, micro şi macroelementele, tincturile, pulberile enzimatice - reprezintă o necesitate şi nu un moft pe care ţi-l satisfaci sau nu. Aceasta este prevenţia - drumul spre viaţă lungă şi sănătoasă.
Ing. Ştefan Manea
Director general la SC Hofigal Export-Import SA
joi, 5 februarie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu