joi, 5 februarie 2009

Durerea oculara


Unul dintre simptomele oftalmologice frecvente, care determina prezentarea intr-un cabinet de specialitate este durerea oculara. Pacientul devine constient de propriul ochi si descrie senzatia fie ca pe o simpla jena la clipit sau la miscarile ochilor in diferite directii, fie ca pe o durere permanenta surda sau mai intensa. Alteori pacientii decriu o durere scurta, dar foarte ascutita, la nivelul ochiului sau regiunii periorbitare, ca si cand i-ar “sageta” ceva.
Medicului oftalmolog ii revine initial obligatia sa detalieze circumstantele de aparitie a durerii, asocierea sau nu cu alte simptome, dintre care cele mai frecvente sunt scaderea acuitatii vizuale, congestia oculara si/sau prezenta lacrimarii sau a secretiilor conjunctivale. De asemenea dialogul medic-pacient scoate in evidenta daca durerea se amelioreaza sau nu in anumite momete ale zilei sau dimpotriva, daca se exacerbeaza in anumite posturi ale capului sau corpului, precum si daca este vorba de un episod izolat sau este o durere care revine din cand in cand si pentru care s-a mai efectuat candva un tratament.
In urma unei succinte evaluari anamnestice, care poate varia de la caz la caz, urmeaza consultul oftalmologic complet. In aceasta etapa se constata de multe ori cauzele declansatoare ale durerii oculare, care pot fi situatii oarecum banale- de tipul corpilor straini corneeni sau conjunctivali, conjunctivitelor la debut, eroziunilor sau dezepitelizarilor corneene, episcleritelor, inflamatiilor palpebrale marginale sau tarsale, reactiilor postcontuzive usoare, dar care pot imbraca si aspecte mult mai serioase- ca in cazul iridociclitelor, atacului de glaucom, prezentei sangelui in camera anterioara a globului ocular si/sau subluxatiei cristalinului in contuziile mai puternice.
Nu de putine ori persoane cu vicii de refractie necorectate se prezinta pentru dureri oculare asociate cu dureri de cap, si simpla prescriere a corectiei optice, cu purtarea acesteia, amelioreaza pana la disparitie acest simptom suparator.
Durerile surde oculare pot fi semnul unei suferinte la apexul orbitei, cu caracter inflamator de tip nevrita optica, de tip miozita sau debut de boala Graves-Basedow. Alteori durearea retro-oculara este semnul prezentei unui anevrism intracerebral sau a unei fstule carotido-cavernoase la debut, in timp ce durerile scurte, taioase sunt semnul unei suferinte de tip nevralgic. Sunt cunoscute durerile extrem de puternice din cadrul nevralgiilor de trigemen sau supraorbitar.
In functie de ceea ce releva examinarea oftalmologica, durerea oculara beneficiaza de tratament prescris de medicul oftalmolog (local si/sau general) sau se completeaza cu tratament neurologic, endocrinologc sau neurochirurgical, in functie de bilantul clinic si paraclinic impus de fiecare situatie in parte.
In general este bine sa acordam atentia cuvenita acestui simptom pentru a lua la timp masurile ce se impun, fie ele simple sau complexe.

Optica 87, www.optica87.ro
Tel: 021.313. 91.80
Ligia Onisim
Medic primar oftalmolog
Spitalul Clinic de Urgenta “Bagdasar-Arseni”Bucuresti

Niciun comentariu: