Ce este kinetoterapia?- ea reprezinta terapia prin miscare sau mai elegant spus “arta de a folosi tehnica miscarii”.
Cati dintre noi ne-am pus intrebarea, cum realizam miscarile in fiecare zi?
Cat de importanta este miscarea in viata noastra?- este vitala, fara ea viata noastra ar fi extrem de statica, trista si dureroasa. De aceea educatia pentru miscare trebuie instituita din primele zile de viata si trebuie continuata constant, numai asa ne vom forma o cultura a miscarii, atat de necesara sanatatii organismului.
Pentru a da noului nascut noile informatii, familia va juca un rol predominant, nivelul educational al acesteia fiind definitoriu, nivel ce se constituie pe de o parte ca reflexiv individual, de unitate schematica familiala si pe de alta parte social ca spatiul in care se transmit si se invata un cuantum de manifestari relationale, deprinderi si obiceiuri.
Este unanim acceptat faptul ca familia se preocupa de dezvoltarea fizica a copiilor. Ea asigura hrana si imbracamintea, ii fereste de pericole, le lasa timp de joaca, le creeaza conditii cat mai bune de odihna si se ingrijeste de sanatatea lor.
Un regim rational de viata nu poate avea decat urmari pozitive asupra dezvoltarii fizice si psihice a copilului. Familia formeaza primele deprinderi de igiena personala si sociala, si il obisnuieste sa utilizeze factorii naturali(apa, aerul, soarele) pentru sanatatea organismului.
Copilul trebuie sa simta iubirea pe care parintii i-o poarta si pentru a fi un bun mediu educativ , ea trebuie sa asigure nevoile de prim ordin ale membrilor sai. Din primele zile ale vietii noului nascut , mama va trebui sa inteleaga utilitatea si necesitatea miscarii si dezvoltarii fizice armonioase a copilului. Copilul nu trebuie sa aiba probleme de sanatate pentru a face kinetoterapie- pentru ca miscarea este cea mai neinvaziva si ieftina forma de terapie.
Kinetoterapia aplicata bebelusului, va imbunatati mobilitatea si stabilitatea articulatiilor, digestia, circulatia, respiratia, tonusul muscular, il va ajuta pe acesta sa se descurce mult mai usor in mediul natural decat un copil nestimulat. Stimularea motorie va atrage dupa sine si stimularea psihica, noile informatii primite il vor face pe copil sa se adapteze si sa depaseasca noile provocari ale vietii; pentru ca dezvoltarea psihica este un proces treptat si complex care se deruleaza in stransa legatura cu dezvoltarea motorie, fiind influentata si de fenomenul maturizarii biologice si plastic influentata de mediu.
Programele de exercitii fizice executate de kinetoterapeutul specializat in dezvoltarea copilului mic va avea in vedere continuarea acestora si cu alte mijloace ajutatoare (masaj, hidrokinetoterapia) si adaptate in functie de copil: de varsta acestuia , starea de sanatate, dispozitia acestuia la sedinta de kinetoterapie, capacitatea de adaptare la efort si nu in ultimul rand calitatile motrice ale copilului.
Kinetoterapia aplicata noului nascut, nu este facuta la intamplare - ea va urmari dezvoltarea neuro-motorie a copilului normal si de aceea sfatuiesc tinerele mame sa se intereseze si sa apeleze la specialisti care cunosc bine fiziologia miscarii copilului mic si modalitatea de abordare a acestuia, pentru ca experienta ma indreptateste sa afirm ca sunt unele persoane care intra pe teritoriul vast si prietenos al kinetoterapiei nefiind specialisti, facand greseli majore si confundand de multe ori kinetoterapia cu masajul, si abordand copilul mic nu intotdeauna cu profesionalism.
Kinetoterapeutul trebuie sa aiba cunostinte din domeniul psihologiei, pedagogiei pentru a-i permite acestuia abordarea complexa si responsabila a actului kinetic, stimularea complexa a micutului pacient.
Incercati dragi mame sa nu uitati ca pentru a avea copii “voinici” si sanatosi, trebuie ca miscarea sa faca parte integranta din programul lor (asa cum mananca, consuma lichide, fac baie). Dati-le posibilitatea de mici sa simta bucuria miscarii si sa se bucure pentru tot restul vietii de beneficiile ei. Va astept ca impreuna sa castigam si sa pastram sanatatea copiilor nostri!
Profesor C.F.M.dr. Elena Caciulan
Presedinte al Asociatiei Profesionale de Kinetoterapie Muntenia Bucuresti
Tel :0723 251 565
elena_caciulan@yahoo.com
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu