-tratament si imbunatatirea calitatii vizuale -
Degenerescenta maculara legata de varsta, cunoscuta si ca DMS sau DMLV, este o afectiune care asa cum ii spune si numele este cauzata de inaintarea in varsta. Afectiunea se manifesta prin alterarea calitatii vizuale centrale datorate afectarii zonei de maxima acuitate vizuala a retinei, macula.
Este o afectiune nedureroasa ce nu duce niciodata la pierderea vederii dar este invalidanta deoarece persoana ce prezinta aceasta afectiune nu mai poate citi, nu mai vede bine la TV, nu mai poate privi fotografii; de exemplu cand priveste chipul unei persoane in loc de fata vede o pata neagra sau gri.
In multe cazuri boala avanseaza lent, incat persoana in cauza nu isi da seama de alterarea vederii. Nu este obligatoriu sa apara in acelasi timp la ambii ochi, exista insa cazuri cand boala avanseaza foarte repede si de multe ori afecteaza vederea ambilor ochi.
Exista doua forme ale bolii, o forma “mai usoara”, uscata si forma umeda; boala in varianta uscata evolueaza lent, in stadii, pe cand DMLV umeda evolueaza rapid, fara stadii. Studiile arata ca boala in varianta umeda este cu o frecventa mai mica, aprox. 15%, iar cea in varianta uscata in restul de 85%, problema este ca DMLV uscata, se poate transforma oricand in forma umeda, totusi, acest fapt nefiind obligatoriu.
Cauzele aparaitiei bolii nu sunt exact cunoscute dar se pare ca se datoreaza tulburarilor de circulatie a sangelui ce apar la unele persoane dupa o anumita varsta. Se cosidera ca factorii de risc sunt fumatul, rasa (rasa alba este mult mai expusa acestei boli), obezitatea, hipertensiunea arteriala, sexul (femeile prezinta un grad de risc mai mare) si nu in ultimul rand antecedentele familiale. Incidenta este mai crescuta in randul persoanelor de peste 65 de ani; studiile arata ca datorita faptului ca speranta de viata este in continua crestere, numarul persoanelor cu DMLV va creste. Dieta sanatoasa, exercitiul fizic, renuntarea la fumat se crede ca pot ajuta la prevenirea bolii ; nu sunt cunoscute alte metode de prevenire al bolii.
Primele semne ale bolii pot fi incetosarea vederii, liniile drepte sunt percepute strambe, tulburari ale vederii centrale.
Pentru forma umeda a bolii exista in momentul de fata tratament ce pare a fi deosebit de eficient. Tratamentul consta in injectarea intraoculara, in conditii de sala de operati a unei substante numita Avastin. Interventia este extrem de usoara pentru pacient iar riscurile sunt minime, se face cu anestezie locala si fara internare.
Pentru pacientii a caror vedere ramane scazuta chiar si dupa tratament exista dispozitive de ajutor vizual. Aceste dispozitive ajuta pe multi dintre bolnavii de DMLV sa poata citi, privi fotografii, etc.
Ca si noutate, in momentul de fata exista disponibil pentru pacientii din Romania un astfel de dispozitiv de ajutor vizual portabil. Dispozitivul este de mici dimensiuni putand fi folosit la cumparaturi si in deplasarile pe care le are pacientul.
Este important ca dupa o anumita varsta sa se efectueze controale medicale oftalmologice anuale, in centre medicale specializate, pentru a incerca prevenirea, incetinirea evolutiei, sau tratarea unor boli, ce pot aparea de multe ori fara prea multe semne. Din consultul oftalmologic nu trebuie sa lipseasca testarea acuitatii vizuale, masurarea tensiunii intraoculare, dilatarea pupilei pentru un examen al fundului de ochi, examen de camp vizual, polarimetria laser a nervului optic (GDX), iar pentru DMLV testul Amsler.
Dr. Andrei FILIP
Medic specialist oftalmolog
Doctor in stiinte medicale
www.drfilip.ro
www.amaoptimex.ro
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu