Sarcina nu este o “boala”, este un fenomen fiziologic absolut normal pentru femeile aflate la maturitate. Sarcina este cea mai frumoasa perioada din viata unei femei, chiar daca se produc modificari majore pentru organism.
Schimbarile aparute in timpul sarcinii sunt datorate cresterii masive a cantitatii de hormoni care conduc la slabirea si relaxarea muschilor pentru a permite bebelusului sa se dezvolte.
Dezechilibrele musculare duc la modificarea centrului de greutate si induc o accentuare nedorita a curburilor normale ale spatelui (hiperlordozei lombare si a cifozei dorsale), aparand astfel “durerea lumbago de sarcina”.
Cresterea in greutate a gravidei determina coborarea boltii plantare (piciorul plat), mersul fiind astfel ingreunat.
Datorita cresterii cantitatii de sange in organism (4,5 litri), inima este suprasolicitata, frecventa cardiaca si tensiunea arteriala se intensifica. Apar varicele prin relaxarea peretilor vaselor sangvine si staza sangvina.
Pe masura dezvoltarii sarcinii respiratia este ingreunata si este necesara invatarea unor tehnici de respiratie. Apar greturile si varsaturile in primele 3 luni de sarcina, scade tranzitul intenstinal (constipatie), apar hemoroizii si arsurile stomacale. Creste diureza (1500 – 1800 ml / zi). Creste cantitatea de lichide din organism, apar astfel edemele (retinerea apei si tumefiere) care ingreuneaza mersul.
Exercitiile fizice sunt deosebit de importante pentru a putea face fata tuturor solicitarilor si modificarilor la care este supus organismul femeii insarcinate. Practicate regulat, acestea duc la tonifierea unor grupe musculare care vor fi solicitate in timpul nasterii: muschii abdominali, ai spatelui, bazinului, perineali si ameliorarea circulatiei venoase si a edemelor la nivelul membrelor inferioare.
Supravegherea medicala este foarte importanta pentru ca atat mama, cat si fatul sa nu aiba de suferit, kinetoterapeutul fiind singurul in masura sa stabileasca programele de exercitii specifice in functie de varsta gravidei, stadiul si evolutia sarcinii (disconfort, hipertensiune, edeme etc), gradului de antrenament. Va doza efortul prin monitorizarea functiilor vitale (frecventa cardiaca sa nu depaseasca 140 batai pe minut), prin aprecierea temperaturii corpului si a gradului de hidratare .
Programul trebuie efectuat de cel putin 3 ori pe saptamana, avand o durata de 45 – 60 minute, in functie de stadiul sarcinii si este de preferat sa fie practicat cu o ora inaintea mesei sau la doua ore dupa masa.
In trimestrul al doilea de sarcina, efortul poate fi incheiat cu un program usor de aerobic cu durata de maximum 10 minute pentru a nu suprasolicita gravida.
Miscarea este un mijloc important de eliminare a stresului, indiferent de nivelul la care apare, muscular sau nervos, gravida constientizand efectele sale pozitive: mentinerea organismului in forma, atat in periada de sarcina, cat si postnatal prin refacerea rapida a organismului.
(continuare descrierea trimestrelor de sarcina si cateva exercitii)
Andreea Miu, KinetoterapeutCentrul Medical Duo
tel: 021.310.56.57, 0723 42 56 34
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu