miercuri, 9 iulie 2008

Sarcina ... de la normal … la patologic!

In mod normal, sarcina marcheaza debutul unei noi vieti si desavarsirea pe care orice femeie o asteapta, mai mult sau mai putin constient, toata viata, inca de cand ea insasi nu era altceva decat sarcina mamei ei!…
Caci, inca din viata ei intrauterina, femeia isi pregateste “ceasul biologic” pentru ziua in care va deveni, la randul ei, mama!...
Asa se face ca, nu mai putin de 5 mecanisme intim intricate (genetic, gonadic, gonoforic, neurohormonal – gonadostatic - si educational) concura permanent, inca de pe vremea in care, noi mamele, eram doar o celula, la pregatirea noastra pentru maternitate…
Ori, daca mama noastra, natura, a avut atata grija ca noi sa ne putem implini visul si menirea, e sarcina noastra… sa avem grija de viata din noi!... inca de la inceputul ei!...

Sarcina ... de la normal….
In mod normal, sarcina este un fenomen fiziologic rezultat in urma nidarii (implantarii) normale a oului la nivelul mucoasei uterine. Ea dureaza: 280 zile din prima zi a ultimei menstruatii (DUM), 270 zile de la contactul sexual fecundant (unic), 266 zile de la data ultimei ovulatii. Decurge fara evenimente neplacute și Este perceputa drept una din cele mai frumoase perioade din viata unei femei. Se termina prin nasterea eutocica (fiziologica) a unui fat viu, la termen, sanatos si normoponderal (cu greutate normala) ... Iar nou-nascutul pleaca acasa, unde intreaga familie il asteapta cu nerabdare…

Dar, pentru ca nu intotdeauna, lucrurile decurg exact asa… și pentru ca sarcina, ca si viata, reprezinta o aventura… poate cea mai importanta aventura din viata unui individ…e nevoie de grija… foarte multa grija!… Iar grija noastra de mame nu este totdeauna suficienta, fapt care ar trebui sa ne faca sa intelegem rolul deosebit al dispensarizarii calificate a sarcinii!...

Dispensarizarea sarcinii reprezinta o succesiune de acte medicale calificate (consultatii prenatale) menite sa diminue riscul matern si fetal si sa identifice cat mai precoce sarcinile cu risc obstetrical crescut (SROC).
Consultatia prenatala cuprinde toate etapele profilaxiei: Primara – evitarea aparitiei imbolnavirii. Secundara – diagnosticul cat mai precoce si cat mai corect al imbolnavirii. Tertiara – evitarea complicatiilor si agravarii bolii.

Scopurile consultatiei prenatale sunt verificarea functionala a organelor materne care vor fi suprasolicitate de sarcina, supravegherea bunului mers al sarcinii si depistarea factorilor de risc pentru prevenirea eventualelor complicatii obstetricale, dirijarea conditiilor de igiena a sarcinii precum și pregatirea fizica si psihica a gravidei in vederea nasterii, lauziei, alaptarii si maternitatii…

De ce este atat de necesară dispensarizarea sarcinii?...
Gravida nu trebuie sa mearga la doctor pentru ca este bolnava!… Ci ca sa fie sanatoasa!... Si ca sa se asigure ca si copilul ei este sanatos si se dezvolta normal!..Dispensarizarea sarcinii contribuie la bunul mers al acesteia si poate identifica in timp util eventualele anomalii. Doar dispensarizarea corecta si intensiva a sarcinii poate corecta aceste anomalii inainte de a fi prea tarziu… pentru mama, pentru fat sau pentru amandoi!...Dar, pentru a putea vorbi despre o dispensarizare corecta , trebuie sa discutam, mai intai, despre etapele cronologice ale sarcinii!...

Dar, pentru a putea vorbi despre o dispensarizare corecta , trebuie sa discutam, mai intai, despre etapele cronologice ale sarcinii!...

Varsta gestationala (VG): se calculeaza, la ora actuala, in saptamani de gestatie (SG) a caror numarare incepe din prima zi a ultimei menstruatii (DUM), adica in saptamani de amenoree (= absenta menstruatiei). In mod normal, sarcina dureaza la om, in jur de 40 saptamani (de la DUM). Dar, nu intotdeauna, lucrurile se intampla asa, motiv pentru care, gestatia umana a fost impartita, in mai multe perioade, in functie de riscurile specifice fiecarei varste gestationale in parte.

Perioadele gestationale. Perioada avortului: 0 – 28 sapt inclusiv. Perioada nasterii premature (inainte de termen): 29 – 36 sapt inclusiv. Perioda nasterii la termen: 37 – 40 sapt inclusiv. Perioda nasterii postmature (sarcina depasita cronologic sau suprapurtata): 41 sapt si peste 41 sapt

Consultatia prenatala.
Prima consultatie prenatala (cea cu ocazia careia are loc “luarea in evidenta” a gravidei) trebuie sa aiba loc in primul trimestru de sarcina, adica pana la VG de 12 sapt.
In mod ideal, ea trebuie sa aiba loc in primele 2 luni de sarcina, adica undeva in jurul varstei de 7-8 sapt de amenoree.

Importanta primei consultatii prenatale este deosebita.
Cu ocazia acesteia este stabilit diagnosticul de sarcina, sediul ei (intrauterin sau extrauterin), virsta gestationala (prima masuratoare ecografica a embrionului este, de cele mai multe ori, cea mai fidela in aprecierea VG si este utilizata drept punct de reper pentru masuratorile ulterioare) si viabilitatea sarcinii (daca embrionul este viu sau nu).

Cu ocazia primei consultatii prenatale, care este bine sa fie facuta de medicul specialist ginecolog, se pot depista deja o serie de factori de risc obstetrical crescut, motiv care va determina o intensificare a consultatiilor prenatale si a investigatiilor si va orienta in mod obligatoriu gravida spre medicul ginecolog.

Prima consultatie prenatala fixeaza repere importante pentru urmarirea ulterioara a sarcinii: tensiunea arteriala, pulsul matern, greutatea corporala, inaltimea gravidei, grupa sangvina si Rh-ul, parametrii biologici, eventualele anomalii ale diverselor aparate si sisteme, eventualele afectiuni ginecologice preexistente sau asociate sarcinii, starea bazinului osos si a canalului moale al nasterii (vulva, vagin, col).

Se va face anamneza minutioasa a gravidei: nr nasterilor (paritetea) si tipul acestora, nr total al sarcinilor (inclusiv cea actuala) (gestitatea), DUM, varsta primei menstruatii (menarha), greutatea fetilor la nastere, scorul Apgar, durata alaptarii, mijloacele contraceptive utilizate, afectiuni obstetrical-ginecologice sau afectiuni de alta natura (boli cronice), obiceiuri igienico-alimentare (consum de cafea, tutn, alcool, droguri, medicamente etc), conditii socioeconomice, noxe profesionale etc.
Examenul clinic general pe aparate si sisteme.examenul clinic ginecologic.


Dr. Mihai Dimitriu, medic sef, Clinica de obstetria ginecologie Ager Med
Tel: 021. 317 17 33

Un comentariu:

Anonim spunea...

esti varza 'domnule' Dimitriu