Cand ar trebui sa incepem sa mergem cu copilul la medic?
Societatile medicale de specialitate sugereaza ca prima vizita sa se realizeze in jurul varstei de 3 ani. Daca in antecedente mama sufera de o
mai mare incidenta a cariilor , care se poate manifesta chiar si in timpul sarcinii), atunci vizita la dentist se face cu 6 luni dupa eruptia dintilor de lapte , si anume la varsta de 1 an.Conform statisticilor din Statele Unite,
incidenta cariilor la copii de pana la 5 ani este de 40%.S-a observat ca spre deosebire de dentitia de lapte , la cea permanenta s-a inregistrat o ameliorare a incidentei cariei dentare.
Parintii trebuie sa cunoasca faptul ca la nastere toti dintii de lapte care vor erupe in urmatorii 2 ani si jumatate , sunt deja prezenti in oasele maxilare ale bebelusului.Coroanele dintilor sint aproape complet formate iar suprafetele masticatorii ale primilor dinti definitivi , si anume molarii de 6 ani, au inceput sa se formeze.
Ingrijirea dintilor la copii este simpla dar extrem de importanta pentru ca deprinderea si atitudinea invatate la varste fragede sunt cruciale pentru mentinerea sanatatii si a igienei pe tot parcursul vietii.
Asigurati-va ca ii acordati copilului cea mai buna ingrijire:
-stergeti gura bebelusului chiar inainte de eruptia primilor dinti;curatati gingiile dupa fiecare masa cu o laveta calda si umeda infasurata in jurul degetului.
-imediat dupa eruptia dintilor incepeti ingrijirea acestora;multi parinti au convingerea ca dintii de lapte nu sint importanti deoarece in cele din urma vor fi inlocuiti de dintii definitivi.Dar dintii de lapte sint responsabili de mentinerea spatiilor celor definitivi,si ajuta copilul sa mestece si sa vorbeasca.Daca nu sint ingrijiti corespunzator poate aparea o stare de inflamatie numita gingivita.
-urmariti aparitia cariilor-primele semne pe dintii de lapte sunt decoloratiile si mici cavitati.Alimentatia inainte de culcare culapte sau sucuri dulci ,poate cauza aparitia precoce a cariilor dentare pe dintii temporari.Alegeti alimentatia cea mai sanatoasa din fructe , legume,cereale,si lactate.Incercati sa limitati “gustarile” dintre mese, iar daca totusi se intampla, alegeti alimente cu continut scazut de glucide.
-puteti introduce periuta de dinti,chiar daca nu folositi pasta de dinti, inca de la varsta de 18 luni in special daca alimentatia contine produse dulci si lipicioase.
-incepeti utilizarea pastei de dinti fara fluor de marimea unui bob de mazare de la varsta de 2 ani;folosirea pastei cu fluor se recomanda a fi introdusa de la 3 ani , atunci cand copilul este indeajuns de mare sa nu inghita pasta de dinti;
-chiar daca nu s-a inceput folosirea de pasta cu fluor , se recomanda administrarea de fluor in special in apa. Daca apa pe care o consuma nu este fluorizata, atunci intrebati medicul sa va prescrie suplimente cu fluor care ajuta la intarirea smaltului si prevenirea cariilor.
Ingrijirea dintilor in timpul sarcinii
Sanatatea orala este rezultatul unei sanatati generale , astfel incat mentinerea igienei si sanatatii dentare in sarcina este foarte importanta.
In timpul sarcinii pot apare probleme dentare.Modificarile hormonale din timpul sarcinii conduc la o mai mare susceptibilitate a gingiilor la placa bacteriana , inflamatie si sangerare.Aceasta gingivita de sarcina poate fi evitata prin periaj zilnic si folosirea atei dentare.De asemenea , un periaj profesional realizat la inceputul sarcinii poate indeparta riscurile unor inflamatii gingivale.
Metinerea sanatatii orale este importanta in timpul sarcinii deoarece boala parodontala severa este legata de nastarea prematura si greutatea scazuta la nastere.Este bine de stiut ca anumite manopere stomatologice si chirurgicale sint contraindicate in sarcina.Este bine sa avertizati medicul inainte de orice interventie.Daca totusi trebuie intervenit, trebuie cunoscut faptul ca anestezicele cum ar fi lidocaina si novocaina trec prin placenta , dar la dozele folosite in stomatologie , procedurile sint sigure.Acestea trebuie administrate cu seringa, intrucat alte forme cum ar fi prin inhalatie sau intravenos, cresc sansele unei pierderi de sarcina in primul trimestru.
Antibioticele cum sunt penicilina, amoxicilina si eritromicina sint sigure, dar trebuie evitata tetraciclina care decoloreaza dintii fatului.
Ca regula generala, orice procedura stomatologica care amelioreaza sanatatea dvs este buna si pentru fat si poate fi realizata in timpul sarcinii.
tel:031. 104 88 82
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu