marți, 7 septembrie 2010

Protest APMGR la adresa campaniilor media contra genericelor

APMGR (Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania) adreseaza un protest vehement la adresa campaniei mediatice de discreditare a medicamentelor generice. Prezentarea trunchiata a adevarului si manipularea bunei credinte a opiniei publice nu fac decat sa aduca deservicii pacientilor si sa ii dezinformeze cu privire la drepturile si posibilitatile lor, sa creeze panica si sa comute atentia de la problemele reale si grave ale sistemului sanitar. Discreditarea afecteaza in egala masura sansele de evolutie a investitorilor industriali din Romania, de fapt o practica anti-concurentiala abil condusa.

Problema reala a sanatatii este finantarea insuficienta si lipsa de transparenta si predictibilitate. O cheltuiala medie cu medicamentele de 45 de euro per pacient arunca Romania in randul tarilor din lumea a treia si pericliteaza chiar viata cetatenilor sai. Micsorarea in continuare a sustinerii financiare din partea statului acordata sanatatii, atrage dupa sine riscuri structurale majore care pot conduce la implozia intregului sistem cu consecinte incalculabile in plan uman si economic.

Adevarul eludat cu buna stiinta este acela ca nu este eficient economic, nici pentru pacienti, nici pentru bugetul alocat sanatatii, sa se plateasca de pana la sapte ori mai mult pentru a se obtine acelasi efect terapeutic. Incercarea de a induce opiniei publice ideea ca medicamentele originale nu au, in general, echivalent in industria de generice, este cel putin tendentioasa. Astfel de cazuri au titlu de exceptie, nefiind nici pe departe o regula generala. Medicamentele generice au fost si vor ramane o alternativa viabila pentru majoritatea claselor terapeutice. Exista acoperire corespunzatoare cu medicamente generice pentru toate ariile terapeutice, iar incercarea de a panica populatia din cauza ca nu va mai putea sa se trateze este falsa.
In prezent, medicamentele generice sunt incluse cu succes in protocoalele terapeutice utilizate la nivel international, inclusiv in cazul unor boli cronice grave. Totodata, medicamentele generice au o pondere de aproape 70% din piata romaneasca. Sapte din 10 cutii sunt prescrise din randul medicamentelor generice, ceea ce demonstreaza ca medicii si farmacistii recunosc efectele terapeutice ale genericelor.

Grupa Terapeutica Ponderea in volum in Rx (%)
C - Sistem cardiovascular 62.60%
A - Tub digestiv şi metabolism 65.30%
N - Sistem nervos central 59.70%
J - Anti-infecţioase sistemice 77.50%
L - Antineoplazice şi imunomodulatoare 47.10%


In perioada imediat urmatoare se astepta intrarea in uz a inca cel putin 15 molecule generice, la preturi accesibile, ceea ce va scadea co-plata pacientilor. Acolo unde medicamentul original nu are un corespondent generic, se va compensa in continuare medicamentul original.

Medicamentele nu sunt bunuri de larg consum “vechi”, care sa se deprecieze moral din cauza datei la care au fost descoperite si folosite initial. Astfel, din cele peste 1000 de molecule utilizate in Romania in practica medicala, peste 500 sunt medicamente generice folosite cu succes de peste 25 de ani. Medicamente salvatoare de vieti precum adrenalina, vitamina K, anticoagulantele, antialgicele majore si solutiile hemodinamice sunt utilizate in terapie de peste 40 de ani, avand acelasi efect salvator ca si in prima zi. Aceasta se datoreaza in primul rand eficacitatii, sigurantei in administrare data de efectele secundare limitate, si in unele cazuri, pentru ca nu au fost descoperite terapii superioare care sa le inlocuiasca.
Membrii APMGR care desfac medicamente generice sunt companii internationale de prima marime, care se aliniaza unor standarde de calitate exigente si care in majoritate au in portofoliu si produse originale. Pe langa punerea pe piata a unor medicamente utilizate cu succes in practica de peste 25 de ani, membrii APMGR au lansat in ultimii 5 ani peste 100 de molecule iesite de sub patent, la preturi extrem de accesibile. Exportul genericelor produse in Romania in peste 65 de state, denota si in plan international calitatea acestora si confirma optiunea specialistilor romani in utilizarea lor.

Pretul medicamentelor generice este reglementat in Romania, ca in majoritatea tarilor europene, iar aceasta este impus de catre autoritati dupa o formula de calcul ce nu poate sa depaseasca 65% din pretul produsului inovator. De aceea, utilizarea termenului de “ieftin” in sens peiorativ, care indica ceva de proasta calitate, este doar o alta incercare de a manipula opinia publica.

In mod normal medicul curant si farmacistul trebuie sa aduca la cunostinta pacientului optiunile pe care acesta le are, iar pacientul are dreptul sa solicite sa fie informat corect asupra tuturor alternativelor ce ii sunt disponibile. In majoritatea cazurilor exista tratamente la fel de eficace, dar mai accesibile. Acolo unde nu exista un echivalent generic, se va compensa in continuare originalul utilizat si pana acum.

APMGR nu incurajeaza sacrificarea interesului pacientilor si a dreptului acestora de a alege in cunostinta de cauza. Luand doar cazul bolilor cardiovasculare, exista echivalente generice cu aceleasi efecte terapeutice, iar acestea vor fi compensate. In primele sase luni ale anului dintre cele 96 de molecule ce tratau boli cardiovasculare, 65 de molecule si combinatii ale acestora erau generice. Faptul ca se incearca manipularea opiniei publice din interese pur comerciale este de natura sa submineze insesi drepturile pacientilor. APMGR promoveaza accesul tuturor cetatenilor care au nevoie de ingrijire medicala si atrage in mod responsabil atentia asupra nevoii de sustinere financiara a sistemului de sanatate. Companiile care compun APMGR crediteaza in momentul de fata sistemul de sanatate din Romania cu peste 1,5 miliarde lei si sustin termene de plata de aproape 300 de zile.

APMGR recunoaste si respecta dreptul specialistilor din sanatate - medici si farmacisti - in prescrierea medicamentelor pe care le considera cele mai potrivite pentru starea de sanatate a pacientilor, iar faptul ca acestia au recomandat si pana in prezent in cea mai mare proportie medicamente generice, denota increderea si experienta benefica pe care specialistii o au fata de terapiile de larga accesibilitate.


Președinte APMGR,
Dragoș Damian

Niciun comentariu: