marți, 26 mai 2009

Modalităţi de tratament pentru cancerul de sân


În cazul în care cancerul este depistat în timp util, prin analizespecifice şi diagnosticul este confirmat prin intermediul puncţiei biopsie, cancerul de sân poate fi vindecat urmând un tratament adecvat. De aceea este foarte important să se efectueze periodic analizespecifice (în special după vârsta de 40 de ani) cât şi autoexaminarea lunară.
La momentul prezentării la medic cu buletinul anatomo-patologic care confirmă cancerul de sân pacienta trebuie evaluată pentru a stabili gradul de evoluţie(stadierea bolii).

Evaluarea pacientei

Stadierea se face cu ajutorul mijloacelor imagistice, unul dintre ele fiind mamografia.
Alte metode complementare pentru stabilirea evoluţiei cancerului sunt: scintigrama osoasă (se realizează cu ajutorul unor izotopi radioactivi care se fixează în oase şi semnalează eventuale leziuni provocate de metastaze) şi radiografia pulmonară.
Este foarte important ca tumora sa fie identificată în stadiu incipient, astfel şansele de vindecare cresc considerabil!


Modalităţi de tratament

După stabilirea exactă a localizării cancerului se pot preciza modalităţile de tratament. Acestea trebuie să ţină cont de vârsta pacientei, istoricul bolilor din trecut şi a celor de care suferă, precum şi de gradul de dezvoltare al cancerului.
În stadiul incipient (gradul I şi II) se poate interveni chirurgical. Această intervenţie presupune excizarea ţesutului afectat, în limite de siguranţă oncologică (1-2 cm în jurul tumorii).
Intervenţia chirurgicală în stadiul I nu presupune neapărat mastectomia radicală
(extirparea întregului san).
Pentru a stabili cât mai exact posibilităţile de recidivă şi stadiul cancerului, se excizează şi 10-12 ganglioni axilari. Aceştia sunt supuşi testelor de laborator, pentru a stabili dacă au fost invadaţi sau nu de cancer. În funcţie de numărul ganglionilor afectaţi se poate stabili gradul de invazivitate al cancerului. În cazul în care aceştia nu au fost afectaţi, practic, pacienta nu prezintă risc de recidivă.
În stadiul II se recomandă radioterapie post-operator. În cazul identificării genei HER2/neu, pacienta prezintă un risc de recidivă crescut, caz în care se recomandă post-operator radioterapie şi chiar 4-6 cure de chimioterapie. Hormonoterapia poate suplini chimioterapia în cazul anumitor paciente, cura având o durată de minimum 5 ani.
În proportie de 99% acest tratament este eficient şi stopează cancerul. Totuşi, unele paciente pot dezvolta după o anumită perioadă de timp cancer în alte zone, datorită proprietăţilor specifice ale celulelor canceroase de a migra spre alte organe.
În stadiile III şi IV se utilizează terapii complexe. Aceste stadii presupun ca tumora să fi depăşit organul (stadiul III), sau chiar metastaze la distanţă (stadiul IV).
Se recomandă chimioterapie, completată de radioterapie şi hormonoterapie. După stoparea evoluţiei tumorii se intervine chirugical pentru îndepărtarea ţesutului afectat.
Hormonoterapia este un adjuvant important în cazul pacientelor care prezintă risc de recidivă crescut, indiferent de stadiul cancerului mamar. Rezultatele hormonoterapiei sunt sensibil apropiate de cele obţinute prin chimioterapie, efectele adverse fiind mult mai reduse.
Aceste modalităţi de tratament se realizează cu ajutorul unor echipe medicale interdisciplinare, formate din: oncolog, chirurg şi radioterapeut.
Dr. Florin Bacanu - Medic primar oncolog

Niciun comentariu: