Epilepsia este o boală recunoscută de multe sute de ani. Timp îndelungat oamenii au crezut că aceşti bolnavi sunt posedaţi şi i-au tratat cu suspiciune. Acum o sută de ani erau închişi în spitale de nebuni, deoarece se credea că epilepsia este contagioasa. Chiar şi astăzi stigma încă există în unele ţări (în Romania de exemplu) din cauza cunoştinţelor extrem de reduse despre boală, despre cauzele şi manifestările ei şi pentru că oamenii se tem în general de tot ceea ce nu înţeleg.
Bolnavii cu epilepsie nu sunt nici agresivi, nici contagioşi, nici posedaţi. Sunt oameni obişnuiţi, la fel ca toţi ceilalţi. Epilepsia poate să apară la orice vârstă, la orice vârstă, la bărbaţi sau femei din orice clasă socială sau naţionalitate. În lume există 50 de milioane bolnavi de epilepsie, aproximativ de două ori şi jumătate cât populaţia Romaniei, iar incidenţa (cazurile nou-apărute în fiecare an) este de 44 cazuri la fiecare 100.000 de oameni.
Oricine poate face o criză epileptică într-un anumit moment în viaţă. Fiecare dintre noi are un «prag de crize» propriu, adică un anumit nivel de activitate necesar pentru a produce o criză. La cei mai mulţi dintre noi acest prag este ridicat, dar un stimul puternic, cum ar fi de exemplu o lovitură puternică la cap, poate provoca criza epileptică. La unele persoane însă acest prag este foarte scăzut, permiţând crizelor să apară «din senin». Cauzele epilepsiei sunt multiple şi diferă în funcţie de vârstă. Dacă în copilărie infecţiile sau problemele apărute la naştere sunt cele mai frecvente cauze de producere a epilepsiei, la vârstnici cauzele sunt de cu totul de altă natură (tumori cerebrale, accidente vasculare cerebrale).
În prezent, datorită descoperirilor ştiinţifice din ultimele decenii, se înţelege mult mai mult despre cum funcţionează creierul nostru, iar medicamentele care controlează crizele epileptice au mecanisme de acţiune mai ţintite şi cu mai puţine consecinţe negative. Astăzi, prin găsirea unei scheme optime de tratament, 7 din 10 pacienţi cu epilepsie se pot elibera complet de crize şi se pot bucura de o viaţă normală, ca a fiecăruia.
Pentru a afla şi înţelege mai multe despre epilepsie şi, mai ales, pentru a distruge falsele mituri despre aceşti bolnavi, Societatea de Neurologie din România a lansat campania de informare La fel ca noi, despre care puteţi afla mai multe informaţii vizitând site-ul www.lafelcanoi.ro
Pentru că aceşti bolnavi sunt oameni obişnuiţi, la fel ca tine, ca mine, ca noi toţi.
www.lafelcanoi.ro
marți, 26 mai 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu