Am ales această tema de studiu, de maximă actulitate medicală, datorită complexităţii sale patologice şi datorită numărului mare de pacienţi pe care i-am întâlnit în practica clinică. Studiul este efectuat pe un lot de 254 de pacienţi cu diabet zaharat asociat cu diferite afectări hepatice în cadrul Institutului Clinic Fundeni şi Institutului Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice “Prof. Dr. N. Paulescu” Bucureşti.
Hepatita virală
Hepatita cu virus C (56,3 %) are incidenţa cea mai mare. Într-un procent mai mic este prezentă hepatita cu virus B (31,2 %). Asocierea dintre diabet şi coinfecţia HVB+HVC este observată la 12,5 % din pacienţii luaţi în studiu.
În hepatita cronică cu virus C se constată modificări ale metabolismului glucozei, respectiv diabet zaharat sau scăderea toleranţei la glucoză, care de cele mai multe ori preced diagnosticul afecţiunii hepatice.
Vârsta înaintată, obezitatea, dislipidemia şi ereditatea diabetică sunt factori asociaţi pentru o incidenţă crescută a diabetului zaharat la pacienţii cu hepatită cronică C, alături de factorul viral.
Ciroza virală
Se remarcă o incidenţă crescută a virusului C (ciroză+HVC 72,8 %). Procente mai mici- ciroza cu HVB (18,2 %) şi ciroză asociată coinfecţiei HVB+HVC (9 %).
Majoritatea persoanelor infectate cu HVC dezvoltă infecţia cu HVC cronică, care se caracterizează prin prezenţa a HVC (ARN) în sânge şi o mare probabilitate de dezvoltare a bolii cronice de ficat, inclusiv ciroza hepatică şi cancerul hepatic.
Hepato-patologia de cauză virală ocupă locul fruntaş. Atât în cazul hepatitelor virale, cât şi în cirozele de etiologie virală, prezenţa virusului C asociat diabetului a fost notat în majoritatea cazurilor.
Importanţa analizelor de laborator care evidenţiază infecţia cronică cu HVB sau HVC, Ag HBs respectiv Anti HVC este dovedită.
Efectuarea testului specific de diagnostic al HVC cu depistarea de anticorpi ai virusului hepatitei virale C anti-HVC, constituie dovada prezenţei virusului HVC, şi este necesară pacienţilor cu diabet zaharat asociat cu patologii hepatice.
Un accent deosebit trebuie pus şi pe importanţa vaccinării împotriva hepatitei cu virus B. Vaccinarea este cea mai bună metodă de prevenţie pentru hepatita B. Vaccinarea de rutină împotriva hepatitei, a avut un impact semnificativ în reducerea numărului de cazuri noi de infecţie cu HVB pe an.
Depistarea precoce a afectărilor hepatice asociate diabetului zaharat alături de respectarea regimului alimentar şi tratamentului medicamentos recomandat de medicul curant este importantă în tratarea bolii.
Dr. Haris Cojocaru
Doctorand Specialitatea Gastroenterologie,
Institutul Clinic Fundeni, Bucureşti.
luni, 11 mai 2009
Diabetul zaharat asociat cu viruşii hepatici B şi C
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu