luni, 6 iulie 2009

Reconstructia dupa cancerul de san

Cancerul de san reprezinta cel mai frecvent tip de cancer la femei in lume. Odata cu cresterea incidentei a crescut si rata de supravietuire , ceea ce dovedeste ca tratamentul medico chirurgical al acestei afectiuni este extrem de eficient.
Si totusi tratamentul nu este complet, daca in urma acestei terapii practic pacienta ramane mutilata, rezectia completa sau partiala a sanului fiind necesara intotdeauna.

Ai invins boala, ai fost puternica si ai reusit, dar faptul ca trebuie sa “umpli sutienul” cu bureti, proteze externe sau tot felul de alte improvizatii sau faptul ca nu poti sa te dezbraci in fata oglinzii, nu are cum sa nu te afecteze.

Acum poti sa faci ceva pentru tine. Poti sa ai un san al tau reconstruit de o mana indemantica de chirurg plastician, trebuie doar sa te interesezi despre aceste operatii.

Sigur nu mai vrei sa auzi de operatii, sigur nu mai vrei sa suferi, dar trebuie sa te intrebi: oare acest efort nu merita din perspectiva viitorului tau, al vietii tale ?

Reconstructia sanului dupa rezectie oncologica este o interventie de reconstructie si nu o operatie estetica si, ca urmare, toate interventiile sunt platite de casa de asigurari si se pot realiza in sistemul de stat. Intradevar CNAS nu deconteaza pretul implantului si a expanderului, de care “eventual “ ai nevoie pentru reconstructie, dar actul medical si spitalizarea sunt platite de sitemul asigurarilor de sanatate.

Daca tot am amintit despre implante mamare si expandere tisulare, haideti sa va spunem cate ceva despre metodele de reconstructie a sanului.

Cea mai simpla metoda de reconstructie a sanului este introducerea unui expander sub pielea operata si umplerea lui cu ser fiziologic, in mai multe etape successive, care se fac in cabinetul medicului la un interval de 1-2 saptamani, in functie de evolutia locala. Urmeaza inlocuirea acestui expander cu un implant mamar definitiv, asociat cu reconstructia areolei mamare in acelasi timp sau ulterior.

O alta metoda este utilizarea unui lambou in zona de rezectie oncologica, urmata de folosirea expanderului si a implantului.
In sistemul de stat, costul acestor interventii este de aproximativ 600-800 euro, adica pacienta suporta doar costul expanderului si al implantului.

A treia metoda de reconstructie este cea in care sanul este reconstruit doar cu tesuturi proprii ale pacientei. In zona operata de chirurgii oncologi, se aduce tesut de pe burta , spate, fese etc., pentru a modela un nou san. Tehnica chirurgicala este mai complexa, dar nu implica nici un fel de cheltuiala din partea pacientei.
Poate va intrebati daca reconstruind un san nu ascundem practic posibilitatea descoperirii unei recidive. Raspunsul este categoric NU, fapt demonstrat prin numeroase studii de specialitate.
Pacientele care se hotarasc sa faca acest pas sunt femei active, dinamice, de succes si, in primul rand foarte puternice, sunt informate si stiu ca au dreptul sa beneficieze de acest serviciu in clinicile de stat, fara sa plateasca interventia.

Daca numarul pacientelor care vor face aceste interventii va creste, atunci statul va fi obligat sa deconteze sau chiar sa aprovizioneze direct serviciile de chirurgie plastica cu proteze si expandere necesare in reconstructie.
Sigur orice interventie presupune riscuri, in urma oricarei interventii pot aparea complicatii, dar ele sunt cu atat mai mici cu cat experienta in acest domeniu creste .
Practic in 2-3 saptamani pacienta poate sa aiba un san reconstruit si sa-si recapete increderea in sine, sa fie mandra de ea.
Cereti cat mai multe detalii despre operatie, discutati toate tipurile de operatii cu medicul dumneavoastra si decideti in cunostinta de cauza.

Rezultatele bune se obtin cand relatia medic-pacient functioneaza, cand formati o echipa. NU va operati fara sa fiti informata, fara sa aveti raspuns la orice nedumerire, nu va urcati pe masa de operatie, daca nu ati avut macar cateva intalniri in prealabil cu medicul, in care sa va fie expuse avantajele si dezavantajele fiecarei metode de reconstructie , preferintele chirurgului etc .
Cred ca orice femeie care a reusit sa lupte cu aceasta drama merita sa beneficieze de avantajele tehnicii moderne de reconstructie a sanului.

Dr. Dumitru TOTIR
medic primar chirurgie plastica si reparatorie

CENTRUL MEDICAL BIO TERRA MED
Str. Pictor Ion Negulici, nr. 27, Sector 1, Bucuresti
Tel.:021/315.15.93; 021/315.15.96
Mobil:0723.341.001

Un comentariu:

Anonim spunea...

Am citit articolul si , asa este -ar trebui suportate toate cheltuielile si cele legate de proteze de catre CNAS. Toate femeile care au trecut prin trauma de a şi fi pierdut un sîn ar trebui sa beneficieze gratis de o reconstructie mamara pentru a-şi castiga increderea in sine.Eu îi multumesc din suflet d-lui doctor Totir şi d-rei dr.Sinescu pentru tot ce au facut pentru mine,sa le dea D-zeu sanatate sa poata ajuta si alte femei!