Cantitatea de UVA şi UVB din radiatia solara care ajunge la suprafaţa Pământului depinde de latitudine, altitudine, anotimp, ora din zi, tipul de nori şi stratul de ozon. Raportul UVA/UVB este de aproximativ 20/1, iar cantitatea maximă de ultraviolete se înregistrează între orele 10 am şi 16 pm. Riscul expunerii la soare pentru organismul uman este cuantificat, în funcţie de intensitatea UV şi condiţiile de mediu, prin indexul UV, care are valori pe o scală de la 1 la 11+. Pe litoral şi la munte acest index este crescut datorită altitudinii, gradului de reflexie în apă sau zăpadă, vântului, etc, de aceea fiind necesară o fotoprotecţie susţinută.
Efectele fiziologice ale UV asupra pielii constau în efecte acute reprezentate de eritem (inflamaţie), melanogeneză (bronzare), fotodestrucţia AND, imunosupresie şi contribuţia la sinteza vitaminei D. Efectele cronice contau în accentuarea mecanismelor de îmbătrânire -fotoîmbătrânire, şi favorizarea carcinogenezei – apariţia cancerelor de piele. Pentru acestea doua din urmă este mai importantă doza cumulativă de UV de-a lungul vieţii şi mai puţin expunerile exagerate ocazionale.
În ce priveşte patologia cutanată indusă de UV, trebuie să facem o delimitare între afectarea cutanată datorată răspunsului fiziologic al organismului la expunerea excesivă la soare (cum ar fi arsurile solare cu toate complicaţiile care pot apărea de aici) şi afecţiuni ereditare sau dobândite pe parcursul vieţii, induse sau exacerbate de răspunsul anormal la ultraviolete. În această ultimă categorie intră reacţiile de fotosensibilizare (fototoxice şi fotoalergice) induse cel mai frecvent de medicamente administrate sistemic sau pe piele, produse cosmetice, parfumuri, etc, precum şi dermatozele idiopatice (probabil prin mecanism imunologic): eruptia polimorfa la lumina, prurigo actinic, dermatita actinica cronica, urticaria solara. Afecţiuni cutanate preexistente agravate de expunerea la soare sunt rozaceea, lupusul eritematos, dermatita seboreică, herpesul simplex (apariţia unui puseu), unele cazuri de psoriazis şi dermatita atopică, acneea - pentru a cita doar dintre cele cu incidenţă crescută în populaţie. O problemă căreia i se acordă maximă importanţă în ultimii ani este cea a cancerelor de piele, cu incidenţă în creştere, în a căror patogenie expunerea la soare joacă un rol important.
Măsurile de fotoprotecţie constau din: limitarea expunerii la soare (mai ales între orele 11-15 şi ţinând cont de indexul UV), protectie fizica (haine, palarii, umbrele de soare, ochelari de soare, etc) şi utilizarea fotoprotectoarelor topice. Fotoprotectoare topice sunt produse dermato-cosmetice în diverse forme farmaceutice de prezentare (creme, emulsii, spray, creme colorate, etc) care conţin substanţe cu rol de filtru solar şi excipienţi. Excipienţii sunt utilizaţi în scopul încorporării principiilor active şi obţinerii unei compoziţii uniforme, au rol în remanenţa produsului, pot conţine conservanţi, coloranţi şi parfumuri. Gradul de protecţie oferit este cuantificat prin SPF “Sun Protection Factor”, care măsoară de fapt cresterea fotoprotectiei naturale din momentul expunerii si pana la aparitia eritemului fotoindus. Valoarea SPF arata de cate ori creste cantitatea de UV (290-400 nm) necesara pentru obtinerea MED (doza medie de obţinere a eritemului) dupa aplicarea a 2 mg/cm2 fata de pielea neprotejata. Astfel cu cât SPF este mai mare, cu atât creşte gradul de protecţie contra eritemului fotoindus, pentru prevenirea fotoimbatranirii cutanate si a cancerelor de piele. Totuşi gradul de protecţie al unui fotoprorector topic nu trebuie supraevaluat, pentru o protecţie eficientă fiind nevoie şi de respectarea celorlalte măsuri.
Plus/minus
Cum se aplica corect un fotoprotector topic:
- cantitatea optima – 2 mg/cm2
- aplicare cu 20 min inainte de expunere, cu repetare la 2 – 3 ore sau imediat dupa iesirea din apa, transpiratie abundenta
- a doua aplicare creste gradul de protectie (de 2,5 ori)
- utilizarea zilnica asigura efecte de protectie pe termen lung fata de afectiuni UV-induse vs aplicarea intermitenta
- atentie la zone sensibile si mai greu accesibile: urechi, nas, gat, scalp, fosa antecubitala si poplitee
- se poate utiliza la copii > 6 luni, de preferinţă produse destinate copiilor.
Dr. Adriana Diaconeasa
Medic specialist dermato-venerologie
CENTRUL MEDICAL BIO TERRA MED
Str. Pictor Ion Negulici, nr. 27, Sector 1, Bucuresti
Tel.:021/315.15.93; 021/315.15.96
Mobil:0723.341.001
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu