La acest capitol nu se poate vorbi de o acţiune anti-canceroasă propriu-zisă a produselor apicole pentru că în acest caz nu este vorba de un singur compus ci de o multitudine de compuşi, de o paletă de compuşi ce oferă bogăţia nutriţională a apiterapiei şi care pot explica un « răspuns anti-tumoral » al organismului, ca urmare a aplicării lor ca adjuvante în terapia acestei maladii.
Putem cita în acest sens, încercările clinice efectuate pe pacienţi diagnosticaţi cu cancer colorectal sau gastric. Aceste experimente clinice au demonstrat că mierea şi polenul, administrate complementar actului chirurgical, prezintă efecte de stimulare a sistemului imunitar a pacienţilor dar şi efecte de activare a bateriei enzimatice antioxidante a acestora.
Conţinutul ridicat în seleniu al polenului – al doilea produs natural cu conţinut în seleniu după nuca de Brazilia – aşa cum am amintit deja, ar trebuie să trezească interesul pentru a fi consumat în scopul prevenirii anumitor tipuri de cancere ( pulmonar, de colon şi colorectal) date fiind argumentele ştiinţifice obţinute în demonstrarea proprietăţilor antioxidante ale acestui oligoelement.
Aplicarea locală a unor pansamente cu păstură şi propolis, ca adjuvante în tratamentul anumitor tumori maligne maxilofaciale a permis obţinerea unei ameliorări a stării generale a pacienţilor, a reducere a incidenţei fenomenelor inflamatorii subiacente şi pentru anumite cazuri, remisia tumorii.
Prin compusul său principal – mellitina – veninul de albine şi întregul spectru de compuşi fenolici şi esteri ai acizilor fenolici (CAPE etc.) prezenţi în diferite sortimente de propolis (vezi tabelul cu acţiunile biologice ale propolisului de la pagina 31) exercită o acţiune imunomodulatoare, acţionând direct asupra celulei canceroase. Toate aceste afirmaţii sunt susţinute de studiile realizate atât in vitro cât şi in vivo (pe animale de laborator). În fapt se poate vorbi de o inhibare a creşterii tumorale (este şi cazul artepillinei C din propolisul brazilian) dar şi de o inhibare a formării anumitor tipuri de metastaze.
In plus, prin spectrul extrem de divers de flavonoizi, tot propolisul este cel ce exercită o acţiune directă asupra macrofagelor (stimulându-le şi accentuându-le funcţia) şi acţionând în « tandem » sau mai corect spus « în sinergie » cu antigenul, stimulează producţia unui « factor de necroză tumorală », de interleukină şi de interferon. Aşa cum am menţionat, ultimele studii efectuate pe propolisul brazilian şi mai ales asupra artepillinei C şi a diterpenoidului clerodanului, au demonstrat o acţiune de distrugere a celulelor tumorale prin apoptoză, mai ales în cancerele renale şi hepatice.
În ceea ce priveşte utilizarea lăptişorului de matcă ca adjuvant în tratamentul cancerului declarat, Comisia Permanentă de Apiterapie a Apimondia, manifestă rezerve şi recomandă multă prudenţă.
Terenul imunitar precanceros poate fi reabilitat cu ajutorul polenului, a propolisului şi al păsturii.
Nu este de neglijat nici administrarea unor amestecuri naturale de miere şi uleiuri esenţiale cu acţiune anticanceroasă cunoscută.
joi, 2 aprilie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu