Hipovitaminoze Avitaminoze
Sa ne reamintim ce sunt vitaminele = substante organice naturale cu structura chimica foarte variata, indispensabile organismului uman si care in doze foarte mici asigura dezvoltarea, cresterea si functionarea normala a acestuia.
Vitaminele, raspandite in principal in produse de origine vegetala, se gasesc fie ca atare, fie sub forma de provitamine (precursori inactivi din care rezulta vitamine).
Diminuarea vitaminelor din alimentatie determina hipovitaminoze care pe masura ce carenta vitaminica devine mai pronuntata, duc la avitaminoze (lipsa vitaminelor).
Deoarece din punct de vedere structural vitaminele apartin unor clase foarte diferite de substante, singurul criteriu de clasificare este cel al solubilitatii. Astfel avem vitamine liposolubile (A,D,E,K) si vitamine hidrosolubile (C, P, grupul B).
Sa ne oprim putin atentia asupra carentelor vitaminelor liposolubile.
Vitamina A se gaseste in produse vegetale sub forma de provitamine numite caroteni. Dintre cele trei tipuri de caroteni (a, b, g ) cel mai important este b carotenul, din care la nivelul ficatului se obtine retinolul. Acesta are un rol important in biochimia procesului vizual.
Carenta de vitamina A duce la:: tulburari de crestere, atrofieri si keratinizari ale tesutului epitelial, modificari ale epiteliilor interesate in procesul vederii (xeroftalmia = uscarea corneei, nictalopia = neadaptarea rapida la trecerea de la lumina la intuneric, hemeralopia = scaderea acuitatii vizuale la lumina crepusculara).
Vitaminele D, denumite antirahitice, reprezinta un grup de vitamine cu roluri biologice si structurale asemanatoare. Intervin in procesele de osificare favorizand absorbtia intestinala a calciului si fosforului.
Carenta de vitamina D determina la copil aparitia rahitismului (perturbarea depunerii calciului in oase), iar la adult aparitia osteomalaciei si osteoporozei (inmuierea, respectiv poroza oaselor).
Vitaminele E intervin in procesul de fertilitate avand un rol important in spermatogeneza la barbat si in gestatie la femeie. Au rol in sinteza proteica si actioneaza ca antioxidanti fata de lipide.
Carenta de vitamine E, pe langa afectarea fertilitatii, accelereaza imbatranirea organismului.
Vitaminele K participa la sinteza in ficat a protrombinei, o proteina ce intervine in coagularea sangelui. Carenta de vitamina K este astfel asociata cu cresterea timpului de coagulare a sangelui si perturbarea mecanismelor de control al leziunilor hemoragice. O parte din necesarul de vitamina K este produs de flora microbiana intestinala. Cum aceasta poate fi distrusa de antibiotice, insist asupra administrarii antibioticelor numai la recomandarea unui medic.
Dr. Cristina Ghencea, medic sef aborator Centrul Medical Bio Terra Med
Tel: 021. 315. 15.91
joi, 12 martie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu