Cand aducem pe lume un copil, nu ne intreaba nimeni daca suntem pregatiti, daca stim ce avem de facut, daca avem idee ce si cum va fi. Odata cu aparitia copilului, totul se schimba. Pentru ca bebelusul rezoneaza cu mama, echilibrul lui psiho-somatic depinde de rapiditatea si felul in care ea se adapteaza la noul rol.
Exista factori interiori si factori exteriori care influenteaza aceasta adaptare; dintre cei interiori mai importanti sunt: varsta mamei si nivelul ei de maturizare (nici varstele inaintate nu aduc multe beneficii), numarul de nasteri avute, daca bebelusul a fost dorit sau "s-a intamplat", iar dintre cei exteriori, semnificativ de amintit sunt: existenta si prezenta tatalui bebelusului si nivelul lui de implicare si suport in viata cuplului mama-copil, existenta si suportul familiei extinse, existenta si suportul prietenilor, existenta unui serviciu si preocuparea mamei de a se reintoarce la activitatea profesionala, s.a.m.d.Ce este important sa stie o tanara mamica, este ca modificarile care apar in viata ei exterioara, dar mai ales interioara, sunt firesti.Normalitatea noului tau rol te face sa te raportezi diferit la tine si la exterior, sa iti reevaluezi prioritatile, bebelusul devenind cel mai important.
Cel putin intr-o prima etapa, ca proaspata mamica ai senzatia ca nu mai exista timp pentru tine si ca pentru tatic disponibilitatea iti este mai redusa. Linisteste-te, toate se aseaza cu timpul! Ai nevoie de rabdare si tact pentru a gestiona cat mai bine. Securizeaza-ti partenerul explicandu-i ca "nu ai luat" din sentimentele pentru el ca sa dai celui mic (avem un 100% de dat pentru fiecare) si fii intelegatoare, daca taticul isi manifesta gelozia fata de bebelus (se intampla mai ales daca bebelusul este baiat); ar fi bine sa icerci sa gasesti variante prin care sa-l implici si pe el in programul bebelusului.De asemenea, este important sa faci si lucruri doar pentru tine. Daca ai cu cine sa lasi bebelusul cateva ore, incearca sa faci macar unele din activitatile care iti faceau placere inainte: sa mergi la coafor, sa bei o cafea cu o prietena, sa faci sport sau sa te plimbi.
Evident ca nu trebuie sa neglijezi nici rolul de sotie, asa incat straduieste-te sa aloci disponibilitati si pentru partenerul de cuplu; ofera-i momente exclusiv dedicate. Aminteste-ti ca ceea ce conteaza este calitatea timpului petrecut impreuna si nu cantitatea. Concluzia este ca incet, incet, este important sa iti reiei toate rolurile sociale avute anterior.Sa vorbim putin si despre construirea relatiei cu bebelusul. Plecam de la premisa ca a fi mama este ceva magic, asa incat nu uita sa te bazezi mult pe ceea ce simti pentru si despre micut. Legatura invizibila, dar solida care exista intre voi doi te va ajuta sa poti receptiona corect mesajele pe care acesta ti le transmite.
Asculta-ti instinctele si mergi si pe intuitie. Asta nu inseamna ca trebuie sa ignori informatiile obiective, ci doar sa ai atentia distribuita in cat mai multe directii. Fii rabdatoare si perseverenta in atitudinea si comportamentul fata de bebelus. Are nevoie de multa constanta pentru a fi echilibrat. Citeste carti despre educatie si cum sa dezvolti relatii armonioase cu copiii si vei vedea ca sa fii mama se invata, la fel ca oricare lucru.Bucura-te de toate aceste momente si profita de ele. Cu siguranta ti le vei aminti cu mare placere.
Cristina FulopPsihoterapeutClinica Delicate Medtel.0722 509 713
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu