Ø Membrii Camerei Deputaţilor şi ai Senatului rugaţi să renunţe la fumat pentru o zi;
Ø Cluj-Napoca - primul oraş din România cu locuri de joacă pentru copii în care nu se fumează;
Ziua Mondială Fără Tutun, una dintre cele mai importante manifestaţii care are ca scop atenţionarea publicului cu privire la efectele nocive ale tutunului, este marcată şi în România atât la nivelul instituţiilor statului cât şi prin acţiunile demarate de organizaţii non-guvernamentale.
La iniţiativa Institutului Naţional de Sănătate Publică, reprezentanţii instituţiilor publice din România au fost invitaţi să susţină cauza Zilei Mondiale Fără Tutun prin încurajarea angajaţilor să renunţe la fumat pe parcursul zilei de 31 mai. Acelaşi îndemn a fost transmis şi membrilor Parlamentului prin intermediul preşedinţilor celor două Camere, dna. Roberta Anastase, respectiv dl. Mircea Geoană.
"Ziua Mondială fără Tutun reprezintă un mod de a sublinia efectele devastatoare pe care fumatul îl are asupra vieţii oamenilor. În fiecare an, milioane de oameni se îmbolnăvesc şi mor din cauza fumatului activ şi pasiv, iar renunţarea la fumat reprezintă unica soluţie pentru evitarea problemelor de sănătate cauzate de tutun. Este absolut necesar ca instituţiile statului şi organizaţiile de specialitate să informeze publicul asupra pericolului pe care fumatul îl prezintă pentru sănătate şi cred cu tărie că mesajul nostru va fi bine primit de către români", a declarat dr. Magdalena Ciobanu, coordonator Expert al Ministerului Sanatatii Publice pentru controlul tutunului, la Comisia Europeana si OMS.
În Bucureşti, Societatea Studenţilor Medicinişti alături de organizaţia non-guvernamentală Amicus şi reprezentanţii campaniei Help susţinută de Uniunea Europeană desfăşoară o serie de acţiuni care au ca scop informarea publicului asupra pericolului fumatului activ şi pasiv. Cei care vizitează Parcul Cişmigiu vor avea ocazia să obţină de la reprezentanţii organizaţiilor non-guvernamentale informaţii referitoare la efectele tutunului asupra sănătăţii precum şi detalii despre cele mai bune metode de a renunţa la fumat. Astfel de activităţi au loc şi în alte mari oraşe ale României precum Iaşi sau Cluj- Napoca.
Locuri de joacă pentru copii, unde nu se fumează
În Cluj-Napoca Organizaţia Studenţilor Medicinişti din Cluj alături primăria oraşului demarează proiectul "Locuri de joacă pentru copii, fără fumat". Astfel, în principalele parcuri din Cluj-Napoca, lângă locurile de joacă pentru copii, vor fi instalate panouri care atenţionează adulţii despre pericolele la care sunt supuşi copii care inhalează fum de ţigară. Aceast proiect urmează a fi implementat şi în Bucureşti şi Iaşi cu susţinerea primăriilor locale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu