Sindromul colonului iritabil este o tulburare motorie, constând în alterarea habitusului intestinal, durere abdominală şi absenţa unei patologii organice detectabile. Simptomele sunt marcat influenţate de factori psihologici şi situaţii stressante ale vieţii curente.
Sindromul colonului iritabil este o patologie frecventă al cărei diagnostic se bazează în principal pe criterii de excludere. Nu există semne clinice patognomonice, nici markeri histologici sau biochimici, ci numai caractere clinice comune unei majorităţi a pacienţilor şi care există de asemenea în anumite afecţiuni organice.
Simptomele dominante ale colonului iritabil sunt:
· dureri abdominale;
· balonări;
· tulburări de tranzit.
Aceste simptome se caracterizează prin persistenţa lor în timp şi caracterul recurent.
Durerea abdominală este descrisă variat: vagă, crampă, arsură, în lovitură de pumnal sau difuză. Ea poate fi uşoară, moderată sau severă, localizată sau difuză. Episoadele de durere severă, în lovitură de pumnal pot fi supraimpuse pe un fond dureros continuu. Cel mai adesea durerea este localizată în fosa iliacă stângă sau etajul abdominal inferior. De obicei durerea nu iradiază, dar când este severă se poate asocia de dureri lombosacrate. Durerea rectală sau tenesmele pot fi prezente.
Durerea este adesea precipitată de mese şi ameliorată prin defecaţie sau emisiunea de gaze. Când se asociază cu mesele, durerea este de obicei legată de actul de a mânca şi nu cu un anumit tip de mâncare. Patologia dureroasă cronică din colonul iritabil este legată de o hipersensibilitate a peretelui digestiv.
Pacienţii cu colon iritabil se plâng de distensie abdominală şi flatulenţă. Pentru unii distensia este deosebit de deranjantă. Majoritatea pacienţilor cu colon iritabil dezvoltă simptome chiar cu distensie abdominală medie, sugerând că baza acuzelor este o scădere a toleranţei la distensie.
Majoritatea pacienţilor cu colon iritabil se plâng de tulburări de tranzit debutate în adolescenţă sau la începutul vieţii adulte. Numai un număr mic au tulburări de tranzit toată viaţa.
Tabloul caracteristic este acela de alternanţă a constipaţiei cu diareea, sau unul dintre aceste simptome predominant. Alte simptome care ţin de tractul gastrointestinal constau în dispepsie, arsuri, epigastrie, pirozis, greaţă şi vomă.
Simptomele cele mai comune în colonul iritabil (Manning & colab.)
Distensie abdominală
Dispariţia durerilor după scaun
Scaune mai frecvente o dată cu începerea durerii
Scaune moi o dată cu începerea durerii
Eliminarea de mucus
Senzaţia de evacuare fecală incompletă
Diagnosticul de colon iritabil se bazează pe recunoaşterea trăsăturilor clinice pozitive ca şi pe excluderea meticuloasă a multor altor afecţiuni cu manifestări similare. Cele mai caracteristice trăsături sunt durerea în etajul abdominal inferior, scaune mici, cu alternanţă de tranzit, persistenţa sau recurenţa simptomelor care sunt constante în ceea ce priveşte caracterul clinic dar variază în severitate. Un alt caracter pozitiv este corelaţia debutului simptomelor cu perioade de stress şi tensiune emoţională.
Deoarece nu există tratament etiologic, tratamentul, deşi numai simptomatic, trebuie să fie cât mai individualizat şi nuanţat. Măsuri ce trebuie recomandate fiecărui bolnav sunt: servirea mesei la ore regulate, mişcare, somn suficient, suprimare sau reducere a alcoolului şi tutunului. Sunt de asemenea utile gimnastica regulată, înotul, băi calde. Regimul alimentar şi medicaţia vor fi stabilite de către medic individualizat pentru fiecare pacient.
Dr. Haris Ciuchi
Doctor în Ştiinţe Medicale
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu